Cricketploeg verder zonder topper Cantrell

ROTTERDAM, 16 DEC. Het Nederlandse cricketteam kan tijdens het belangrijke WK-kwalificatietoernooi in Kenia van volgend jaar niet beschikken over Australiër Peter Cantrell. De topspeler van het Utrechtse Kampong voldoet niet aan de voorwaarde van de internationale bond ICC dat hij de afgelopen vier jaar minstens 240 jaar in Nederland woonachtig moet zijn geweest. Voorzitter Steven van Hoogstraten van de cricketbond noemt het ontbreken van Cantrell “doodzonde”. “Hij is een grote steunpilaar voor het team.”

De KNCB kreeg eerder al een definitieve afzegging van toptalent André van Troost. De Schiedammer heeft besloten in de toekomst voor de Engelse ploeg uit te komen.

De Nederlanders hebben zelf onderzocht of Cantrell speelgerechtigd is voor Oranje. De KNCB wil niet het risico lopen om tijdens het kwalificatietoernooi op een overtreding te kunnen worden betrapt. Dat zou, kondigde de ICC in juli tijdens een vergadering in Londen aan, een onmiddellijke uitsluiting hebben kunnen betekend. Cantrell komt met name in zijn eerste jaar dagen in Nederland te kort. Hij verbleef van september '90 tot april '91 in zijn geboorteland.

Indien Nederland zich ondanks het gemis van Cantrell en Van Troost voor het A-WK weet te kwalificeren - de eerste drie landen plaatsen zich - zal de Australiër wel voor Oranje kunnen uitkomen. Dat toernooi vindt pas eind '95, begin '96 plaats. Bovendien geldt er bij A-landen een minder strenge eis dan bij de B-landen. In dat geval moet een speler vier jaar lang 183 dagen in het land waarvoor hij wil uitkomen hebben gewoond.

Cantrell wordt in de Nederlandse selectie vervangen door de 24-jarige Bart Kuijlman van Rood en Wit. Hij had afgelopen seizoen in de hoofdklasse een gemiddelde van ruim 40 runs per wedstrijd.