Commotie in India over Gatt-akkoord

NEW DELHI, 16 DEC. In India is het nieuwe GATT-akkoord met gemengde gevoelens ontvangen. De toponderhandelaar van de Indiase regering zei tevreden te zijn met de overeenkomst, mede door de afschaffing van de invoerquota voor textiel uit de Derde wereld in tien jaar. In het Indiase parlement reageerden de oppositiepartijen echter furieus en eisten het aftreden van premier Rao.

De parlementariërs waren vooral verbolgen over het feit dat er, in tegenstelling tot eerdere afspraken, geen nieuw debat werd gehouden voordat de regering haar handtekening onder het verdrag in Genève plaatste. Tweemaal werd de zitting in het Lagerhuis onder chaotische omstandigheden geschorst. Verscheidene sprekers, vooral die van kleinere partijen, verweten de regering een uitverkoop van de Indiase belangen aan het Amerikaanse imperialisme en aan multinationale ondernemingen. Indiase boeren voerden in het hele land zitstakingen uit.

De meeste grote kranten verwelkomden het akkoord vanmorgen in hun commentaren. Het gezaghebbende blad The Economic Times wees er op dat veel Indiërs ten onrechte de nadruk legden op de verliezen die sommige Indiase bedrijven zouden kunnen lijden door het akkoord, onder andere op het terrein van de landbouw en de textiel. In werkelijkheid zal India wel degelijk van het akkoord kunnen profiteren, voorspelde de krant.