Burgerzin op straat

Op De Brink in Deventer worden volgende week de eerste twee betonnen zitbanken geplaatst die industrieel ontwerper Friso Kramer voor dit historische plein heeft gemaakt.

De banken - niet alleen het ontwerp, maar ook de financiering - zijn een initiatief van pleinbewoonster mevrouw M. de Mol van Otterloo-Voûte. Zij bood de gemeente anderhalf jaar geleden aan voor het straatmeubilair te zorgen. Die had daar toen geen oren naar, dat kon ze gerust aan de ambtenaren overlaten. Na de installatie van een lelijke lantaarnpaal, die ook nog de prachtige lijn van de bomen op het plein doorbrak, stapte mevrouw Voûte opnieuw naar de gemeente met de boodschap: 'Het moet beter en daar willen wij graag als burgers voor zorgen'.

De gemeente ging alsnog akkoord, en mevrouw Voûte vond Friso Kramer bereid om - zonder de garantie dat hij een honorarium zou ontvangen of dat zijn ontwerp kon worden uitgevoerd - een bank te ontwerpen die vandalisme-bestendig was, niet van hout en in zijn vormgeving bij het plein paste.

De banken - in totaal veertig - worden tussen de bomen geplaatst, met z'n tweeën naast elkaar of als een 'spreekhoek' van vier. En de lantaarnpaal? “Die is inmiddels verdwenen.”