Ajax zingt voor 'sjouwer en stijve'

AMSTERDAM, 16 DEC. De bekerwedstrijd tussen Ajax en FC Twente (4-1) stond in het teken van twee roodharige, Scandinavische wisselspelers. Ze werden bij het warmlopen al toegezongen door het Ajax-publiek. Stefan Pettersson (30) en Johnny Hansen (27). De Zweed en de Deen, de sjouwer en de stijve. Pettersson speelde de hele tweede helft. Hij maakte twee fraaie goals en werd uitgeroepen tot 'man van de wedstrijd'. Hansen speelde iets meer dan een kwartier en viel nauwelijks op.

De succesvolle Pettersson keert aan het eind van het seizoen terug naar zijn vaderland. De beslissing staat los van de verloren basisplaats, verklaart hij nog maar eens. Vorig jaar al nam hij het besluit definitief terug te keren naar Zweden. De ongelukkige Hansen mag rond de jaarwisseling terug naar zijn oude club, na ruim twee jaar blessureleed en valse hoop op beterschap. Hij heeft een vierjarig contract getekend bij de Deense eersteklasser Odense. Pettersson denkt stiekem aan een Zweedse tweedeklasser. Hij wil zijn voetballoopbaan afbouwen en zijn familieleven oppakken in de buurt van Gothenburg, waar een nieuwe woning in de maak is.

Modelprofs worden ze genoemd. Reservespelers die gerespecteerd worden om hun loyale gedrag. Sociale jongens ook. Dinsdagavond nog bezochten ze een gehandicapte telefonist van Ajax die zijn verjaardag vierde. Pettersson gaf een shirt van het Zweedse nationale elftal cadeau. Hij praat erover alsof het doodnormaal is dat een held zijn fans opzoekt.

Hij speelde in totaal dertig maal voor Zweden. Zijn laatste interland dateert van afgelopen voorjaar, in Parijs tegen Frankrijk. Hij gaat wel naar het WK in Amerika, maar als supporter. Zijn vaderlandsliefde is er groot genoeg voor. Een Zweed koestert zijn afkomst nog meer dan een Nederlander. Pettersson is een typische Zweed. De vriendelijkheid zelve, die naar verluidt geen vijanden heeft. 'Een moordknul' heet het dan al gauw in Amsterdam.

Van Gaal roemde gisteravond nog eens zijn loyaliteit. Zonder mokken op de bank. De trainer sprak ook zijn bewondering uit over Petterssons doeltreffendheid. Ironisch genoeg, want hij heeft als diepste spits relatief weinig gescoord. Nog geen vijftig procent in de vijf en een half jaar die hij nu bij Ajax speelt. Tegen Twente scoorde hij gisteravond tweemaal in drie kwartier speeltijd. Bij de eerste goal kwam hij vrij voor doelman Boschker, die hij met een strakke schuiver passeerde. De tweede treffer maakte hij met het hoofd, een boogballetje over de keeper. Een derde grote kans liet Pettersson op karakteristieke wijze aan zich voorbij gaan. Hij gaf de bal, geheel vrijstaand, af aan een medespeler.

De perfecte kaatser die jarenlang in dienst speelde van de papieren schaduwspits Bergkamp. Concurrenten als Willems, Van Loen en aanvankelijk ook Ronald de Boer moesten genoegen nemen met een invallersrol en werden later zelfs verkocht. Tot de gerijpte De Boer afgelopen winter werd teruggehaald van FC Twente.

Johnny Hansens carriére liep spaak bij Ajax. De tienvoudige Deense international werd naar Amsterdam gelokt wegens zijn lengte en kopkracht. Die kon de labiele Ajax-defensie goed gebruiken. Nog geen drie jaar later heeft Hansen slechts zeven officiële wedstrijden achter zijn naam staan. Het begon met een ongelukige botsing met ploeggenoot Frank de Boer. Hansen miste drie tanden. Vervolgens kreeg hij een chronische knieblessure die na vijf operaties nog steeds niet helemaal verholpen is.

Hansen loopt stijfjes, maar dat deed Barry Hulshof ook. De verdediger anno 1993 is een atleet die mee naar voren gaat. Blind, Silooy, Kreek en Frank de Boer: ze schakelen niet alleen hun man uit, het zijn complete voetballers.

Hansen lijkt meer het type Spelbos, de degelijke maar beperkte mandekker. Bal afpakken en meteen weer inleveren. Maar misschien heeft hij domweg niet kunnen laten zien waartoe hij nog meer in staat is. De technische staf van Ajax benadrukt dat zij Hansen geen strobreed in de weg heeft gelegd bij het zoeken naar een nieuwe club.

Het vertek van Pettersson wordt zonder twijfel meer betreurd bij Ajax. Toch doet men geen poging de Zweed op andere gedachten te brengen. Dienst verklaart wederdienst. Zijn contract loopt af. Hij mag voor een zacht prijsje weg. Het publiek zong hem gisteren toe, op de deun van het Sinterklaas-liedje: 'Pettersson wie kent hem niet, Pettersson Pettersson is een echte Ajacied'. Hij genoot ervan, zoals Hansen in stilte genoot van de omgekeerde publiekswissel.

    • Jaap Bloembergen