AIDS nu belangrijkste doodsoorzaak in VS bij 25- tot 44-jarigen

In de leeftijdscategorie van 25 tot 44 jaar overlijden niet veel mensen, terwijl juist in die groep van seksueel actieve oudere jongeren het aids-veroorzakend virus het meest is verspreid.

Sinds het begin van de aidsepidemie is het aantal overledenen aan aids in de categorie 25 tot 44 jaar zo spectaculair gestegen dat het nu de belangrijkste doodsoorzaak is. Sinds 1988 was aids al de tweede doodsoorzaak, maar sinds vorig jaar vallen er in de meest roekeloze leeftijds- en geslachtscategorie meer doden door aids dan door ongelukken. Voor vrouwen tussen 25 en 44 jaar is aids de vierde doodsoorzaak.

In de VS overleden in 1992 33.590 mensen aan aids. 73% was tussen de 25 en 44 jaar; 2% was jonger en 25% ouder. Over alle leeftijden gerekend is aids daarmee de achtste doodsoorzaak in de VS.

De rasverschillen illustreren dat aids een ziekte van de arme zwarten en Spaans-Amerikanen (Hispanics) is geworden. Onder zwarte mannen en Hispanics (steeds 25 tot 44 jaar) was aids al in 1991 de belangrijkste killer, voor Aziaten is het de zesde doodsoorzaak. Voor zwarte vrouwen is het de op een na belangrijkste doodsoorzaak, voor blanke vrouwen is het de zesde doodsoorzaak. Voor alle vrouwen tussen 25 en 44 komt aids op de vierde plaats. (CDC, morbidity and mortality weekly report, 19 nov.)