Aandelenkoersen Amsterdam hoger in spoor Londen

AMSTERDAM, 16 DEC. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanmorgen behoorlijk gestegen in het spoor van de beurzen in Frankfurt en Londen. Rondom het middaguur stond de EOE-index op 393,12 punten, 3,93 punten hoger dan gisteren.

AMSTERDAM Vanmorgen kwam het bestuur van de Bundesbank bijeen, maar nadat bekend was geworden dat de geldhoeveelheid recentelijk fors is gestegen verdampte de hoop dat er vandaag een renteverlaging uit de bus zou komen. De beurzen blijven desondanks goede hoop houden op verdere renteverlagingen in Europa op iets langere termijn met als gevolg redelijke koersstijgingen. Bovendien was er opnieuw vraag van de optiebeurs, waar morgen veel contracten aflopen.

Verder profiteerde de effectenbeurs in Amsterdam van de vriendelijke stemmingen op de belanrijkste buitenlandse beurzen. De Dow Jones-index op de effectenbeurs van New York was weliswaar 25 punten gezakt, “maar dat komt alleen omdat Eastman Kodak zo sterk is gedaald,” aldus een handelaar. In Tokyo was de Nikkei-index met 300 punten gestegen terwijl de aandelenkoersen in Londen en Frankfurt eveneens duidelijk hoger noteerden.

Elsevier won 1,20 gulden op 164,20 gulden nadat bekend was geworden dat een belang van 40 procent is verworven in een Italiaanse juridische uitgeverij. De Italiaans deelneming is een bevestiging van de strategie van Reed Elsevier om in continentaal Europa uit te breiden in professionele publicaties. Wolters Kluwer, die in verschillende Europese landen al de grootste juridische uitgever is, steeg vanmorgen met 50 cent tot 114,20 gulden.

Nedlloyd reageerde goed op het nieuws dat het pensioenfonds zijn belang heeft verkleind van 9,24 tot 4,66 procent. Nu dit pakket niet meer boven de markt hangt, steeg het aandeel 30 cent tot 53,80 gulden. Pittige stijgingen maakte vooral het Rotterdamse transport- en tankopslagbedrijf Pakhoed, dat een winst noteerde van zeven dubbeltjes op 49,60 gulden. Hoogovens veerde een gulden op tot 45 gulden.

NEW YORK Net als op dinsdag zijn de aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York gisteren omlaag gegaan. Ditmaal zakte de Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen met 25,71 punten tot 3716,92 punten. Dinsdag bedroeg de daling bijna 22 punten.

De daling kan vrijwel geheel worden toegeschreven aan Eastman Kodak. Dit fotografiefonds ging fors onderuit nadat topman Fisher had laten weten dat 1994 een moeilijk jaar zal worden en dat de winst vermoedelijk lager zal uitvallen dan op het ogenblik wordt verwacht. Het verlies van de beursindex werd beperkt door de stijging van grote fondsen als 3M, Caterpillar en General Electric.

TOKIO De beurs van Tokio veerde op. De Nikkei-index van de 225 fondsen steeg met 300,13 punten (1,7 procent) tot 17.789,28 punten. De stijging werd toegeschreven aan aankopen, die werden gedaan naar aanleiding van mededelingen van de Japanse regering dat er op korte termijn maatregelen worden bekendgemaakt ter stimulering van de Japanse economie.