Zjirinovski dreigt met nucleaire aanvallen

MOSKOU, 15 DEC. Vladimir Zjirinovski, de nationalist die zondag de parlementsverkiezingen in Rusland won, heeft Duitsland en Japan met een kernaanval gedreigd als ze zich met de binnenlandse aangelegenheden van Rusland bemoeien. Hij deed dat in een vóór de verkiezingen opgenomen vraaggesprek, dat maandag door een Hamburgs radiostation werd uitgezonden.

“De Duitsers bemoeien zich met Rusland. Als een Duitser op de verkeerde manier naar Rusland kijkt wanneer ik in het Kremlin zit, zullen jullie Duitsers betalen voor alles wat wij Russen in Duitsland hebben opgebouwd. De Russen hebben Duitsland gered”, aldus Zjirinovski. Hij zei vervolgens niet te zullen aarzelen “in Duitsland een Tsjernobyl te veroorzaken” als dat land zich met Rusland blijft bemoeien. Hoe het dat op dit moment doet, werd in het vraaggesprek niet toegelicht.

Zjirinovski betrok ook Japan in zijn dreigementen. De Japanners, zei hij, hebben Hiroshima en Nagasaki meegemaakt: “Inmiddels zijn er vijftig jaar verstreken en misschien zijn ze het al vergeten. We zullen nieuwe Hiroshima's en Nagasaki's scheppen. Ik zal niet aarzelen kernwapens in te zetten.”

Er bestaat enige onduidelijkheid over het tijdstip waarop het vraaggesprek met Zjirinovski is opgenomen. Volgens het Hamburgse radiostation gaf Zjirinovski het vraaggesprek kort voor de verkiezingen van zondag, volgens het blad Die Welt dateert het echter al van 1991.

Het neo-fascistische Duitse blad National Zeitung publiceerde gisteren een vraaggesprek met Zjirinovski waarin deze een nieuwe opdeling van Polen tussen Duitsland en Rusland suggereert, analoog aan die welke in 1939 tussen Hitler en Stalin werd afgesproken. “De zogenoemde Oder-Neisse-lijn [de huidige Pools-Duitse grens, red.] is niet het laatste woord in de geschiedenis”, aldus Zjirinovski.

Zjirinovski heeft in het verleden voortdurend gehamerd op de onaanvaardbaarheid van de huidige Russische grenzen. Rusland zou volgens hem de grenzen van de vroegere Sovjet-Unie moeten hebben. Na de verkiezingen van zondag heeft hij zulke uitlatingen niet herhaald. Gisteren herhaalde Zjirinovski zijn eerdere belofte dat als zijn partij niet in de regering zal worden opgenomen, ze “constructief” oppositie zal voeren. “Om Rusland te redden zullen we partijbelangen opgeven”, zei hij. (AP, Reuter)