Vleesleveranciers Nutricia opgepakt

ROTTERDAM, 15 DEC. Justitie heeft de afgelopen twee dagen drie aanhoudingen verricht in het gerechtelijk vooronderzoek naar de verontreiniging van potjes Olvarit-babyvoeding. Daarbij gaat het om de directeuren en eigenaren van de vleesverwerkende bedrijven in Gorinchem en Strijen die vlees voor de babyvoeding hebben geleverd.

Dat heeft de Haagse persofficier N. Zandbergen gisteren bekendgemaakt.

Maandag werden in Gorinchem de 49-jarige J.W.U. en de 43-jarige J.U. aangehouden. De 77-jarige H.U. werd gisteren aangehouden. Hij is dezelfde dag op vrije voeten gesteld. Op basis van de verhoren zal worden beslist of de eerste twee verdachten worden voorgeleid aan de officier van justitie. Twee weken geleden verrichtte justitie al huiszoekingen bij de nu aangehouden directeuren en vennoten, en bij de betrokken toeleveringsbedrijven in Gorinchem en Strijen. Delen van de administratie zijn toen in beslag genomen.

Volgens het voedingsconcern Nutricia, producent van Olvarit, moet de besmetting van het verwerkte rund- en varkensvlees met de desinfectiestof p-TSA hebben plaatsgevonden bij de toeleveranciers. Nutricia heeft zelf ontkend dat bij de eigen produktie-afdelingen met dergelijke stoffen wordt gewerkt.

Als gevolg van de besmetting met p-TSA, die deze zomer werd geconstateerd door de Keuringsdienst van Waren, moest Nutricia een miljoen potjes babyvoeding uit de winkels terughalen en moesten miljoenen potjes in voorraad worden vernietigd. Volgens de onderneming zullen deze maatregelen een duidelijke invloed hebben op de winstverwachting voor 1993 en 1994.

Nutricia heeft de Hillegersbergsche Vee- en Vleeshandel (HVV) in Gorinchem, aansprakelijk gesteld voor de schade. Die heeft voor de levering aan Nutricia contracten afgesloten met Uylenbroek Varkensslachterij (UVS) in Gorinchem en de Strijense Vee- en Vleeshandel (SVV) in Strijen.