UEFA maakt acht groepen bij voorronde EK-voetbal

GENÈVE, 15 DEC. De Europese voetbalbond (UEFA) heeft besloten de kwalificatiewedstrijd voor de Europese titelstrijd in 1996 af te werken in acht poules. De 46 ingeschreven landen worden ingedeeld in zes groepen van zes en twee van vijf. Geplaatst worden alle poulewinnaars en de nummers twee van de groepen van zes. Tussen de nummers twee van de groepen van vijf vindt een barrage plaats. Landen in oorlog zoals Kroatië, Azerbeidzjan, Georgië en Armenië moeten hun thuiswedstrijd in een neutraal land spelen. Tegen Servië en Montenegro geldt een sportboycot. De loting is op 22 januari in Manchester. Engeland is als organisator van het EK zeker van deelname.

De UEFA heeft zeer gereserveerd gereageerd op het plan van de wereldvoetbalbond (FIFA) om een wereldkampioenschap voor clubs te houden. Het zou te veel concurreren met de Champions League. Maar de UEFA heeft binnen de FIFA niet de macht het initiatief tegen te houden. Het is de bedoeling dat 16 clubs deelnemen: acht uit Europa en twee uit Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Midden-Amerika.

Waarschijnlijk mogen de continenten zelf beslissen welke clubs deelnemen. Binnen Europa ligt het voor de hand dat de finalisten van de internationalen toernooien in aanmerking komen. (Reuter)