Schengen dreigt meer vertraging op te lopen

PARIJS, 15 DEC. Het is uiterst dubieus geworden of de grenscontrole voor personenverkeer binnen West-Europa per 1 februari volgens plan zal vervallen. Dat is gisteren in Parijs gebleken tijdens overleg op hoog niveau over het in werking treden van het Verdrag van Schengen.

In een officieel communiqué na afloop van de besprekingen stellen de verantwoordelijke bewindslieden dat zij van het consortium Siemens-Bull, dat het zogenoemde Schengen Informatie Systeem maakt, “eisen” dat de benodigde computerprogramma's op 1 februari gereed zijn. Staatssecretaris Dankert (Europese zaken) noemde het echter “buitengewoon moeilijk” de datum nog te halen.

'Schengen' is een verdrag dat de binnengrenzen opheft tussen Duitsland, Frankrijk en de drie Benelux-landen. Daar voegen zich Spanje en op korte termijn Portugal bij. Griekenland en Italië zijn organisatorisch nog niet in staat mee te doen; Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken verkiezen buiten het systeem te blijven.

Volgens de Nederlandse bewindsman zit 'Schengen' vast op het gegroeide wantrouwen tussen de 'techno-bureaucraten'. De samenwerkende computerbedrijven hebben zo veel vertraging opgelopen met het ontwerpen van een Europees informatiesysteem waar criminele personen en handelingen in worden vastgelegd, dat de verantwoordelijke ambtenaren steeds meer gedetailleerde eisen zijn gaan stellen. Waarop het consortium het tijdschema steeds verder is gaan overschrijden. Op dit moment werkt het nog absoluut niet.

Gezien het feit dat de zaak op de door het Franse staatsbedrijf Bull ontworpen software vast zit, noemde Dankert het verheugend dat de Franse regering nu voor het eerst zware druk op Bull uitoefent. De Franse overheid stelt alle lopende opdrachten ter discussie als Bull niet alsnog zijn verplichtingen ten opzichte van Schengen nakomt.

    • Marc Chavannes