Russische kranten reageren met afschuw op zege van Zjirinovski

MOSKOU, 15 DEC. De Russische pers heeft met afschuw gereageerd op de verkiezingsoverwinning van de ultranationalistische leider Zjirinovski en de hervormingsgezindende partijen ervan de schuld gegeven.

“Land, wat heb je gekozen?”, vraagt het liberale dagblad Izvestia. “Dit roept deprimerende herinneringen op aan hoe Hitler aan de macht kwam, toen de communisten zich meer concentreerden op het verslaan van de socaal-democraten dan op de fascisten.”

“De democraten hebben gefaald zich te verenigen. Ze hebben gefaald zichzelf positief te presenteren. Ze hebben gefaald het land in begrijpelijke taal toe te spreken”, schrijft de populaire Moskovski Komsomolets.

“Mensen hebben niet voor Zjirinovski gestemd maar tegen Gajdar”, meent de met vakbonden verbonden krant Rabotsjnaja Triboena. “De mensen hebben genoeg van experimenten met de shock-therapie en de verlaging van de levensstandaard.” De krant vindt tegelijkertijd dat “de Liberaal-Democratische Partij het recht heeft te verwachten dat haar mening in acht wordt genomen bij de vorming van een nieuw kabinet.”

De onafhankelijke Nezavisimaja Gazeta noemt het resultaat van de verkiezingen “sensationeel”. “De Liberaal-Democratische Partij die volgens veel graadmeters een dwergpartij kan worden genoemd heeft de groten in de Russische politiek verslagen: de communisten en de democraten. Voor sommigen mag deze overwinning verdiend lijken.”

Niet bekend

De Krasnaja Zvezda, die door het ministerie van defensie wordt uitgegeven, schijft: “Het gerucht gaat dat het leger alleen maar op de Liberaal-Democratische Partij heeft gestemd. Het is duidelijk dat zodra we een nieuw parlement hebben partijen en blokken ophef zullen maken rondom het leger. Zulke speculaties zijn ontoelaatbaar.”

Geen van de media belicht de eigen rol. De onafhankelijke econoom Javlinksi zei gisteren op een persconferentie dat vooral de televisiejournaals te veel positieve aandacht hebben besteed aan de regeringspartijen.

Tegelijkertijd zouden zij hebben geprobeerd Zjirinovski op een amateuristische manier zwart te maken. Dat heeft averechts uitgewerkt, aldus Javlinski. Het avondjournaal van het eerste Russische net reageerde gisteren op haar eigen manier op de verrichtingen van Javlinski en Zjirinovski: het zond er niets over uit.