Rechter wil opheffing onschendbaarheid Belgische politici

BRUSSEL, 15 DEC. De Luikse onderzoeksrechter Véronique Ancia wil dat de parlementaire onschendbaarheid van Guy Spitaels, Guy Coëme en Guy Mathot wordt opgeheven om hen te kunnen verhoren in de zaak van de moord op de Waalse socialist André Cools op 18 juli 1991.

Rechter Ancia heeft een brief van 23 juli 1988 in handen gekregen van de directeur van Agusta-België, een dochterbedrijf van de Italiaanse helikopterfabriek Agusta, waarin een vorm van samenwerking wordt voorgesteld met het bedrijf, waardoor op een “discrete wijze de belangen van de Waalse socialisten” zouden kunnen worden behartigd. Als minister van defensie tekende Guy Coëme op 19 december 1988 een contract met Agusta voor de aanschaf van 46 lichte anti-tankhelikopters. Die aankoop was voor velen toen een verrassing en leidde tot geruchten over smeergeld. Daarvoor konden echter geen bewijzen worden gevonden.

Een bewijs van een eventuele relatie tussen de Agusta-affaire en de dood van Cools is tot dusver evenmin geleverd, maar toch zijn er aanwijzingen die in die richting gaan. Inmiddels is het bericht tegengesproken dat de procureur-generaal van Luik, Léon Giet, bij de voorzitter van het parlement, Charles-Ferdinand Nothomb, zou zijn geweest om op opheffing van de immuniteit te vragen. Guy Mathot was senator ten tijde van de aankoop en is nu minister van regionale ontwikkeling in Wallonië. Guy Coëme is momenteel vice-premier en minister van communicatie in de nationale regering. Guy Spitaels is premier van de regionale regering van Wallonië. De centrale vragen zijn: heeft Agusta inderdaad smeergeld bestaald om de helikopterorder binnen te krijgen en waren genoemde heren daarbij betrokken en moest Cools het zwijgen worden opgelegd? (AFP)