Ouders: Nymphe is niet dood

AURICH/ DEN HAAG, 15 DEC. De 29-jarige Georg-Dietrich A. uit het Duitse Bunde, verdacht van onder meer wurging van Nymphe Poolman wist gegevens van het meisje die eigenlijk alleen de dader kon weten. Dit bleek gisteren in het Noordduitse Aurich waar A. terechtstond wegens wurging van Nymphe en seksuele misdrijven met twee andere meisjes.

Hoewel vader en moeder Poolman nog steeds geloven dat hun dochtertje leeft, meent de Duitse justitie met A. de dader te pakken te hebben. Gisteren bleek dat A. onder meer wist dat Nymphe een haarspeld droeg, terwijl dit gegeven alleen bij de politie bekend was.

Nymphe Poolman werd op 28 november 1991 ontvoerd uit haar woonplaats Vriescheloo. Ze was toen vijf jaar. Ze mocht van haar vader de paar honderd meter van een supermarkt naar huis alleen afleggen. Op dat kleine stukje weg verdween zij spoorloos.

Aanvankelijk werd een grootscheeps politie-onderzoek gehouden, maar dit werd in de zomer van 1992 gestaakt omdat er geen sporen meer waren dat Nymphe nog leefde. Haar 41-jarige vader, psycholoog, en zijn vrouw probeerden daarna op verschillende manieren de belangstelling van de autoriteiten voor de verdwijning van hun kind vast te houden. Zij geloven, mede op grond van getuigeverklaringen, dat Nymphe nog leeft,bij bijvoorbeeld een kinderloos echtpaar.

Georg-Dietrich A. werd in februari van dit jaar gearresteerd wegens zedendelicten met twee andere Nederlandse meisjes uit Musselkanaal en Noordsleen. Deze meisjes, van zes en vijftien jaar, herkenden A. als degene die hen had gedwongen tot ontucht, dan wel verkrachting. A., die onmiddellijk werd vastgenomen in verband met een eerdere straf wegens zedendelicten, waarvoor hij voorwaardelijk in vrijheid gesteld was, bekende toen ook uit zichzelf Nymphe te hebben misbruikt. De doodslag ontkent hij.

Het kind zou door een ongeluk om het leven zijn gekomen. Hij zou het meisje hebben opgepikt in Vriescheloo, waar hij toevallig reed, en meegenomen in zijn auto naar een parkeerplaats. Daar probeerde hij het kind te dwingen tot seksuele handelingen, maar ze verzette zich. De man reed vervolgens met haar weg.

Toen Nymphe, die aanvankelijk op de grond was gedrukt, omhoog krabbelde, raakte A. in paniek en ging racen. Bij plotseling remmen vloog volgens zijn zeggen Nymphe tegen de voorruit en viel dood neer in de auto. Volgens forensisch geneeskundige Tröger is het niet mogelijk dat Nymphe bij het plotseling remmen om het leven is gekomen. Open ogen en een naar buiten hangende tong wijzen volgens hem op wurging. A. zelf wil over de zaak-Poolman niets meer zeggen.

Met het lijkje is hij vervolgens gereden naar een bedrijf voor verwerking van ziekenhuisafval, waar hij werkte. Het kind is daar in een ton gestopt voor afval en die ton ging een dag later naar Engeland voor vernietiging. Geopend worden dit soort vaten nooit in verband met besmettingsgevaar.

Het proces in Aurich duurt in ieder geval tot eind volgende week. Er is een groot aantal getuigen opgeroepen, vooral veel politiemensen uit Nederland.