Oud grijs kenteken blijft ongemoeid

DEN HAAG, 15 DEC. Eigenaren van een auto met een zogeheten grijs kenteken van voor 1 januari 1988 worden niet getroffen door de aanscherping van de motorrijtuigenbelasting. Deze toezegging deed staatssecretaris Van Amelsvoort (financiën) vandaag in de Eerste Kamer, na felle kritiek van de CDA-, VVD-, en D66-fractie.

De Tweede Kamer heeft een maand geleden het wetsvoorstel aangenomen waarbij particuliere bezitters die op dit moment een (bedrijfs)auto met een zogenoemd grijs kenteken hebben, met ingang van 1 januari 1994 strenger worden aangepakt.

Voor de huidige bezitters van auto's met een grijs kenteken die straks niet meer als bestelauto worden aangemerkt, is voor de gevolgen in de motorrijtuigenbelastingen en de loon- en inkomstenbelasting een overgangsregeling tot 1 januari 1995 getroffen. Als de auto is geregistreerd voor 1 januari 1993, krijgt de eigenaar tot 1 juli 1994 de tijd de geblindeerde zijruiten te vervangen en er weer een achterbank in te plaatsen, zonder een extra belastingaanslag.

Voor bestelauto's ouder dan 1 januari 1988 drongen de fracties van CDA, VVD en D66 in de senaat aan op een 'generaal pardon'. De senatoren wijzen op een bericht van financiën waarin zou staan dat voor oudere bestelauto's de 'eerbiedigende werking' zou gelden.

Met de toezegging van Van Amelsvoort wordt ook - gedeeltelijk - tegemoet gekomen aan de kritiek van Rai en Bovag die vinden dat alle huidige bezitters van grijze kentekens ongemoeid zouden moeten worden gelaten.

De twee belangenorganisaties vinden de periode waarin gebruikers van een grijs kenteken hun auto kunnen laten ombouwen veel te kort. De beslissing van de Tweede Kamer zal volgens de auto-branche dan ook tot grote uitvoeringsproblemen leiden. “Alleen al de wachttijden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer die de auto's moet keuren, maken de regeling tot een wassen neus”, zo luidt de reactie.