Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Onderzoek naar Romeinse tak van mafia in Nederland

PAG.2 'RUSTIG KLIMAAT' VOOR ROMEINSE BENDE

AMSTERDAM/ ROME, 15 DEC. De Italiaanse justitie is een onderzoek begonnen naar de activiteiten van de belangrijkste Romeinse misdaadorganisatie, de 'Banda della Magliana', in Nederland.

De Banda della Magliana (genoemd naar de buitenwijk van Rome waar de organisatie ongeveer twintig jaar geleden ontstond) wordt in Italië beschouwd als de Romeinse tak van de mafia. Volgens de Romeinse onderzoeksrechter Otello Lupacchini staat de bende in nauw contact met in Nederland opererende ondernemers. Uit onderzoek van de Italiaanse politie blijkt tevens dat voortvluchtige leden van deze bende veelvuldig in Nederland verblijven.

Het onderzoek richt zich met name op een keten van pizzeria's die stuk voor stuk zijn opgericht door de Romein Tomaso A. . Deze ondernemer wordt door de politie in heel Europa gezocht voor misdrijven in Italië. Desondanks kon de Romein tien jaar geleden de Nederlandse nationaliteit aannemen. Sinds 1973 verblijft hij met zijn kinderen in 'het land der windmolens', zo valt te lezen in een Italiaans politierapport.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van justitie is het “heel goed mogelijk” dat Tomaso A. zonder nadere controle de Nederlandse nationaliteit heeft gekregen. Bij de verklaring van 'geen bezwaar' die het ministerie voor een naturalisatieverzoek aan de koningin afgeeft wordt niet gekeken naar antecedenten.

De pizza-keten die Tomaso A. tijdens zijn verblijf in Nederland heeft opgezet vertoont volgens de Italiaanse autoriteiten een 'verdachte' structuur. De pizzeria's wisselen snel, soms om de paar maanden, van eigenaar. De eetgelegenheden veranderen ook regelmatig van naam, en ze verhuizen van de ene plaats naar de andere. Soms blijken ze in werkelijkheid niet eens te bestaan, zoals in Veenendaal, waar op het adres van de zogenaamde pizzeria een Vietnamees restaurant en een Hollands cafetaria zijn gevestigd.

Steeds blijft de naam van Tomaso A. of van een van zijn kinderen in het pizza-netwerk opduiken. Nu weer is zijn zoon eigenaar, dan weer zijn dochter, dan weer een bij Interpol geregistreerd lid van de Banda della Magliana. Conclusie van de Italiaanse politie: “Het typische systeem van dekmantel-bedrijven dat elke zichzelf respecterende criminele organisatie opricht om haar zwarte geld wit te wassen en een legale dekking te geven aan verboden handel.”