Leraar neemt ontslag na 'hoofddoekjesaffaire'

AMSTERDAM, 15 DEC. Een leraar van de protestantse basisschool Timotheüs in Amsterdam heeft ontslag genomen na een conflict met de schoolleiding over het dragen van hoofddoekjes in zijn klas.

De leraar, K. Leeflang, heeft de schoolleiding laten weten het niet eens te zijn met het verbod op het dragen van hoofddoekjes in de klas. Dat is wel toegestaan op het schoolplein, aldus directeur H. van de Zalm, maar de klas moet “een soort thuis-situatie voor de kinderen zijn, en in het gezin dragen de dametjes ook geen hoofddoekjes”. Leeflang vindt dat getuigen van “gebrek aan respect”.

Na het begin van het schooljaar verschenen kort na elkaar vier Marokkaanse meisjes in zijn groep met hoofddoekjes in de klas. Drie van de meisjes komen na het verbod van de school nu weer zonder hoofddoekje, één is door haar ouders overgeplaatst naar een islamitische basisschool. De Timotheüs-school telt 370 leerlingen, van wie zestig procent van Surinaamse, Marokkaanse of Turkse afkomst.

Het verbod op het dragen van hoofddoekjes in de klas heeft volgens directeur Van de Zalm niets te maken met het christelijk karakter van zijn school. “Het gaat om de sfeer. Wij willen ook geen honkbalpetjes in de klas.” De directeur bestrijdt dat de 'hoofddoekjes-zaak' de echte reden is van het vertrek van Leeflang, die twee jaar geleden begon als docent handvaardigheid en dit jaar voor het eerst een eigen klas kreeg. “Hij kon het werk niet aan, er waren problemen met de orde, de discipline en de lesstof.” Leeflang bevestigt dat hij “het gezag in de klas verloor”. “Maar dat komt ervan als je kinderen dingen moet gaan verbieden terwijl jij het daar zelf niet mee eens bent.”

Scholen mogen zelf eisen stellen aan kleding en gedrag van hun leerlingen - en die lopen sterk uiteen. Directeur B. Hal van de katholieke 'zwarte' basisschool de Buutplaats in Den Haag heeft “geen enkele moeite” met hoofddoekjes. “Waarom zou je die kinderen dat stukje identiteit afpakken? Het is mij niet opgevallen dat ze er slechter door horen of hoofdluis van krijgen. Ik vind het ook niet ongezellig. Jassen in de klas aanhouden, dat hoeft voor mij niet.”