Kunstroof in Londen bij Noortman: 3 mln

ROTTERDAM, 15 DEC. Uit de Londense vestiging van de Maastrichtse kunsthandelaar R. Noortman zijn in de nacht van 4 op 5 december veertien schilderijen gestolen met een gezamenlijke waarde van drie miljoen gulden.

Het gaat om werken van David Teniers, Jan en Pieter Brueghel jr., Jan van Goyen en Adriaan van der Velde.

De werken, onlangs ondermeer op een veiling van Sotheby's in Amsterdam gekocht, lagen in een opslagruimte op een schoonmaakbeurt te wachten. Het Londense kantoor van Noortman in de Old Bondstreet is met hulp van deskundigen van de verzekeringsmaatschappij Lloyds beveiligd. Maar omdat de rovers niet in het pand zelf geweest zijn, ging het alarm niet af. Zij hebben in het leegstaande pand naast het kantoor de muur van de opslagruimte opengebroken en de kunstwerken ongestoord weggehaald. De muur was wel verstevigd met staalmatten in de spouw. “Maar als je 48 uur de tijd hebt kun je daar ook doorheen komen,” zegt een woordvoerder van de kunsthandel in Maastricht. “De dieven wisten precies waar ze moesten zijn”.

De schilderijen zijn zo bekend dat ze moeilijk op de kunstmarkt aangeboden kunnen worden, meent de woordvoerder. Vandaar dat de gedupeerde kunsthandelaar het niet uitgesloten acht dat de rovers de gestolen werken voor losgeld aan de verzekeringsmaatschappij zullen aanbieden.

In 1987 werden in Noortmans vestiging in Maastricht aan het Vrijthof negen doeken gestolen ter waarde van 5,2 miljoen, die nooit zijn teruggevonden.