Kravtsjoek voorziet 'ramp' voor Westen

KIEV, 15 DEC. De Oekraïense president, Leonid Kravtsjoek, heeft gisteren gewaarschuwd dat de Oekraïne en het Westen “een ramp” te wachten staat als de denkbeelden van Vladimir Zjirinovski, de grote winnaar van de Russische parlementsverkiezingen, in Rusland regeringsbeleid worden.

Volgens Kravtsjoek hebben de miljoenen Russische kiezers die Zjirinovski aan zijn verkiezingsoverwinning hebben geholpen voor het herstel van “het tsaristische rijk” gestemd. Dat houdt volgens de Oekraïense president grote gevaren in. “Ik zou mezelf voorliegen als ik zou zeggen dat ik niet gealarmeerd ben. En niet alleen voor de Oekraïne maar ook voor Rusland”, zei hij tijdens een persconferentie in Kiev. “Zoveel mensen hebben voor het tsaristische rijk gestemd. We hebben het hier over revanchisme en het heeft geen zin dat te verhullen. Op dit moment gaat het nog maar om een politieke stroming. Maar als dit staatsbeleid wordt betekent dat het begin van een grote ramp en een ineenstorting van niet alleen Europa maar van de hele wereld.”

Kravtsjoek zei tevens dat de aanvaarding van de nieuwe Russische grondwet tijdens het eveneens zondag gehouden referendum geen garanties oplevert. “Geen enkele grondwet dient als garantie als de mensen de wet niet gehoorzamen. Dat is een illusie. Het is ook een illusie te denken dat je binnen twee jaar een democratische staat kunt opbouwen.”

Een aantal Oekraïense politici heeft gisteren geconcludeerd dat de onwil van het parlement in Kiev om de Oekraïense kernwapens zonder meer op te geven achteraf wordt gerechtvaardigd door de verkiezingsuitslag in Rusland. “Ik denk dat het velen in het Westen nu wel duidelijk zal zijn waarom we zo'n standpunt op het gebied van de ontwapening hebben ingenomen”, zo zei Dmytro Pavlytsjko, voorzitter van de commissie voor buitenlandse zaken van het Oekraïense parlement.

In Warschau heeft president Walesa gezegd dat Russische nationalisten het Westen trachten te “chanteren” met het doel een uitbreiding van de NAVO in oostelijke richting te voorkomen. Hij noemde de naam van Zjirinovski niet, maar had hem duidelijk wel op het oog toen hij gisteren in een vraaggesprek met het Amerikaanse televisiestation CBS zei dat “onverantwoordelijke Russische politici” van Rusland “de gendarme van Europa” willen maken. Zjirinovski heeft in het verleden gezegd dat Polen zou moeten worden opgedeeld tussen Duitsland en Rusland. De Poolse minister van buitenlandse zaken, Olechowski, zei gisteren in Washington dat de verkiezingsuitslag in Rusland een NAVO-lidmaatschap van Polen alleen maar urgenter maakt.

De NAVO en de WEU hebben gisteren in Brussel naar aanleiding van de Russische parlementsverkiezingen besloten hun beleid ten aanzien van Rusland niet te wijzigen. (Reuter, AP, AFP)