KOOKPROEF VAN EEN BRUID

Een Marokkaanse bruid trekt in bij haar schoonfamilie, maar zij zal zich moeten bewijzen. Eerst draagt zij haar kleding los. Op de zevende dag van haar verblijf gordt een jongetje haar een riem om. Dit is het teken dat zij niet langer gast is, maar haar verplichtingen heeft. Die dag moet zij laten zien dat ze kan koken. Meestal vis, want dat is moeilijk. De andere vrouwen plagen haar in het begin, maar helpen vervolgens mee er een feestmaal van te maken. Familie en vrienden drommen samen, eten en lezen de koran.

Voor 4 personen:

4 filets of moten tonijn, harder, schelvis

marinade:

2 teentjes knoflook

3 eetlepels gesnipperde verse koriander

2 eetlepels gesnipperde peterselie

1 theelepel van elk: paprikapoeder, gemalen komijn, zout en eventueel chilipoeder

2 eetlepels citroensap

2 eetlepels olie

2 worteltjes

1/2 groene paprika

2 tomaten

1 citroen

Was de vis en dep de stukken droog. Pel en snipper de knoflook. Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar. Wrijf de vis hiermee in en laat de marinade een kwartier of langer intrekken. Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius. Schil de worteltjes en snijd ze in dunne plakjes. Snijd het vruchtvlees van de paprika in repen. Snijd de tomaten in plakjes en de citroen in parten. Vet een ovenvaste schaal met olie in. Maak van de worteltjes een bedje en leg hier de stukken vis op. Leg op de vis reepjes paprika, plakjes tomaat en citroen. Dek de schaal met aluminiumfolie af. Schuif de schaal in het midden van de oven en laat de vis in 25-30 minuten gaar worden. De gaartijd is afhankelijk van de dikte van de stukken vis. Serveer de vis met salade(s) en patat of Marokkaans brood.

    • Annelène van Eijndhoven