Justitie van de Antillen in overleg met Italië

ROME, 15 DEC. Twee vertegenwoordigers van de Antilliaanse justitie hebben gisteren informatie uitgewisseld met hun collega's in Milaan, niet alleen over de corruptie op Sint Maarten waarbij de Siciliaan Rosario Spadaro betrokken is, maar ook over Italiaanse smeergeldzaken.

Evert Harderwijk en Hans Hartsuiker hadden in een kazerne van de fiscale recherche in Milaan een gesprek van twee uur met Antonio Di Pietro, de gangmaker achter de Italiaanse corruptie-onderzoeken. Hierbij is gesproken over Spadaro en zijn zakelijke partners in Italië, de aannemer Graci uit Catania en de Romeinse advocaat Vincenzo Bertucci.

Zij zijn betrokken bij de uitbreiding van het vliegveld van Sint Maarten, waarvoor de Italiaanse kredietverzekeringsmaatschappij Sace een garantie heeft gegeven. In het onderzoek naar Spadaro zijn ook de namen opgedoken van de Milanese projectontwikkelaar Salvatore Ligresti (afkomstig uit Sicilië), ex-minister van openbare werken Gianni Prandini en een aantal andere Italiaanse politici. Ligresti en Prandini zijn belangrijke verdachten in de smeergeldonderzoeken van de Milanese justitie.

Di Pietro heeft zijn collega's van de Antillen om medewerking gevraagd bij zijn onderzoek naar de geldstromen via duistere holdings op de Antillen, die een belangrijke rol hebben gespeeld in het betalen van smeergeld aan Italiaanse politieke partijen. De staatsholding Eni en het chemische concern Montedison hadden daar een aantal bedrijven, onder andere op Curaçao, die in de jaren tachtig zijn gebruikt om miljoenen guldens geld uit de boeken te laten verdwijnen en uit de zo geschapen 'zwarte' fondsen steekpenningen te betalen.

    • Marc Leijendekker