Inkomen bepaalt rechtsbijstand

DEN HAAG, 15 DEC. Minister Hirsch Ballin (justitie) trekt onder druk van de Tweede Kamer zijn voorstel in om de eigen bijdragen in de gefinancierde rechtshulp volgend jaar voor iedereen met honderd gulden te verhogen.

Daarvoor in de plaats wil hij dat hogere inkomens meer, en de lagere inkomens minder gaan betalen voor rechtshulp. De begrote opbrengst van 30 miljoen gulden per jaar blijft gelijk. Dit staat in een een brief die de minister gisteren stuurde aan de Tweede Kamer. In het nieuwe voorstel, dat 1 januari ingaat, zullen hogere inkomens fors gaan betalen. Huishoudens die 2980 gulden of meer netto per maand verdienen moeten 1300 gulden betalen voor rechtshulp, een ruime verdubbeling van de huidige bijdrage. Mensen met een netto-inkomen van 1766 gulden per maand betalen straks 110 gulden, vijftig gulden minder dan in het oude voorstel.