Handelsoverschot Japan gekrompen

ROTTERDAM, 15 DEC. Japan heeft in november een overschot op zijn handelsbalans geboekt van 7,4 miljard dollar, zo heeft het ministerie van financiën in Tokyo dinsdag bekendgemaakt. Het surplus is kleiner dan de 7,56 miljard dollar, die Japan vorig jaar november aan zijn handel met het buitenland overhield en ook kleiner dan de 10,93 miljard dollar van oktober.

De vermindering van het handelsoverschot is een gevolg van de sterke koers van de yen, die de export van Japan bemoeilijkt. Van oktober op november daalde de waarde van de uitvoer van 31,38 miljard tot 28,38 miljard dollar. De import steeg iets, van 20,45 miljard tot 20,99 miljard dollar.

Ook aan de handel met de Verenigde Staten hield Japan minder over. Dit overschot verminderde van oktober op november van 5,13 miljard tot 4,3 miljard dollar. In vergelijking met vorig jaar november, toen een surplus werd geboekt van 3,8 miljard dollar, nam het overschot echter toe. In februari komen Japan en de Verenigde Staten bij elkaar. De twee gaan dan bezien in hoeverre de pogingen van Japan om zijn aanhoudende overschot in de handel met de VS te verkleinen succes opleveren.

De economische malaise in Japan werd gisteren nog eens onderstreept door het feit dat de schuldenlast van bankroete bedrijven in november tot 12,1 miljard dollar is opgelopen. Bijna 45 procent van die schuld is afkomstig van het grootste Japanse faillissement van na de Tweede Wereldoorlog, dat van het bouwbedrijf Muramoto Construction Co.

De meeste faillissementen in Japan zijn een gevolg van de Japanse recessie, inclusief lagere omzetten. Ook de hoge koers van de yen ten opzichte van de dollar speelt een rol. De hogere koers van de yen maakt Japanse goederen duurder ten opzichte van buitenlandse produkten.

Bovendien zijn de binnenlandse bestedingen van Japanse consumenten teruggelopen doordat bedrijven de salarissen hebben teruggeschroefd. Japanse ondernemingen trachten de recessie te overleven door hun kosten drastisch te reduceren. (Reuter, ANP)