Dodental steenlawine stijgt tot 34

KAIRO, 15 DEC. Het dodental als gevolg van de steenlawine op een arme woonwijk in de Egyptische hoofdstad Kairo is vandaag tot 34 gestegen. Reddingsploegen slaagden erin 21 mensen uit het puin te halen, maar er worden volgens de autoriteiten nog zeker 40 bewoners vermist. Een acht-jarig jongetje werd acht uur na de ramp levend onder het puin uitgehaald; zijn vader en drie broers bleken te zijn overleden.

De reddingswerkzaamheden zouden ten minste nog twee dagen voortduren, hoewel ze vandaag tijdelijk werden opgeschort om deskundigen in staat te stellen grote rotsblokken op te blazen. Het werk wordt vertraagd door de modder ter plaatse als gevolg van de zware regenval van de voorgaande dagen. Bullzozers die de wijk zijn ingestuurd om puin te helpen ruimen, konden bepaalde nauwe straatjes niet in.

Vijftien appartementsgebouwen en enkele individuele woonhuizen stortten gisterochtend vroeg in onder het geweld van zo'n 3.000 ton vallende stenen en rotsblokken. Van regeringszijde was geen enkele schatting beschikbaar van het aantal bewoners, maar ter plaatse werd gezegd dat er tientallen gezinnen van elk gemiddeld tien personen per gebouw woonden. Volgens deze zegslieden kan het uiteindelijke dodental daarom in de honderden gaan lopen.

Het was niet onmiddellijk duidelijk waardoor de rotsmuur instortte. Volgens reddingswerkers was de rots mogelijk verzwakt door mijnbouw. De zware regenval van de laatste dagen zou vervolgens de lawine hebben losgemaakt. Technici van het leger zouden zich opmaken een groot stuk rots op te blazen, dat ook naar beneden dreigt te komen. (AFP, AP)