Derde plaats voor balletskister Witte; Tomba wint slalom op zijn favoriete Italiaanse skipiste

PIANCAVALLO, 15 DEC. De Kandahar-piste van Sestriere is de thuisbaan van Alberto Tomba. De Italiaanse skiër won er ooit zijn eerste wedstrijd, gisteren zijn 31e. Het was voor Tomba de tweede overwinning van het seizoen en zijn twintigste slalomwinst in het wereldbekercircuit. Sestriere is een skioord in de Dolomieten, waar de Tour-karavaan afgelopen jaar passeerde.

Eén dag na Val d'Isère, waar Tomba maandag slechts zeventiende in de reuzenslalom was geworden, maakte de drievoudige olympische kampioen in zijn woonplaats duidelijk dat over ruim acht weken volledig op hem kan worden gerekend tijdens de winterspelen. Tomba was het snelste in de eerste omloop, verspeelde in de tweede alleen tijd ten opzichte van de Noor Furuseth (derde in de uitslag). Maar hij hield zijn naaste concurrent, de Oostenrijker Stangassinger, toch op ruime afstand. De Zweed Fogdö, de Oostenrijker Sykora en de Luxemburger Girardelli die allen vlak achter Tomba waren geëindigd in de eerste manche, voltooiden de tweede slalom niet.

De Kandahar-baan was gisteren een moeilijke piste. De baan was plukkig, de kou schrijnend, het zicht beperkt door nevelflarden. Er waren slechts 6000 bezoekers aan het eindpunt op ruim 2100 meter hoogte, maar de Tifosi maakten al na de eerste manche een lawaai alsof zij met tienduizenden gekomen waren om de uit Bologna afkomstige Tomba te zien winnen. “Val d'Isère is voor

bij. Dat was mijn baan niet. Maandag was ik teleurgesteld, nu ben ik gelukkig voor twee'', aldus Tomba die zondag zijn 27e verjaardag viert.

Balletskister Jeanette Witte heeft in de de tweede wereldbekerwedstrijd freestyle van dit seizoen opvallend gepresteerd. In de Italiaanse wintersportplaats Piancavallo eindigde de Alkmaarse op de derde plaats. Het was de eerste keer dat een Nederlandse freestyleskiër op het podium belandde.

Witte kwam uit op een puntentotaal van 22,65. Ze moest slechts de Russin Batalova (26,30) en de Amerikaanse Breen (24,05) laten voorgaan. Vier dagen eerder was Witte bij de openingswedstrijd in Tignes als 13e geëindigd.

In de stromende regen en op kunstsneeuw plaatste Witte zich als derde voor de finale. Tussen de wereldtop hield ze die plaats vast. “Ik ging de finale in met het gevoel dat ik niets had te verliezen”, zei ze naderhand. “Vervolgens lukte alles. Ik kan nog nauwelijks geloven dat ik derde ben geworden.” (SID)