Conflict Haarhuis-Franker opgelost

AMSTERDAM, 15 DEC. Tennisser Paul Haarhuis en bondscoach Stanley Franker hebben gisteren in Amsterdam voor het eerst gepraat over de nederlaag van het Nederlandse Davis-Cupteam tegen Zweden. Hun meningsverschillen zijn uit de wereld geholpen. Speler en coach hadden elkaar in de media na de nederlaag in juli diverse verwijten gemaakt. Franker twijfelde of hij Haarhuis nog eens zou inzetten voor het dubbelspel, Haarhuis stelde dat Franker een betere manager dan coach was.

Voorafgaande aan een ontmoeting van het hele team - Richard Krajicek, Jacco Eltingh en Jan Siemerink waren later bij de bespreking over het volgende seizoen - tekenden Haarhuis en Franker binnen een kwartier de vrede. Franker wilde na afloop geen toelichting geven, Haarhuis stelde dat zijn uitspraken uit hun verband waren gerukt. Ook zijn afwezigheid bij een eerdere nabespreking van het Nederlands team in Rotterdam, was verkeerd geïnterpreteerd. Hij had immers destijds van te voren al laten weten dat hij op die datum niet kon.

Nederland speelt in 1994 op 26, 27 en 28 maart in Eindhoven tegen België. Franker besloot om het snelle supreme als baansoort neer te laten leggen. Haarhuis benadrukte dat hij daar met groot enthousiasme zal spelen. Mocht Nederland winnen, dan volgt in juli waarschijnlijk een thuiswedstrijd tegen de Verenigde Staten. Die spelen in de eerste ronde tegen India. Het viertal - Mark Koevermans heeft zich teruggetrokken - gaat zich voorbereiden in Key Biscayne (Florida), waar een week voor het Davis-Cupduel een groot toernooi plaats heeft.

Krajicek heeft nog altijd last van een blessure. Een pees-ontsteking in zijn knie wordt in Nederland behandeld. Hij hoopt op tijd fit te zijn voor de open Australische kampioenschappen (vanaf 17 januri), maar heeft zich afgemeld voor het toernooi in Adelaide, dat vanaf 3 januari wordt gespeeld. Haarhuis, Eltingh en Siemerink spelen morgen hun eerste wedstrijd in de Nederlandse Masters in de Popeye-tennishal in Amsterdam.