Assemblée steunt vredesproces M-O

NEW YORK, 15 DEC. Met een overweldigende meerderheid heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gisteren een resolutie aangenomen waarin “zonder voorbehoud” steun wordt uitgesproken voor de vooruitgang die tot nog toe is gerealiseerd in het Israelisch-Arabische vredesproces.

De volgens Westerse diplomaten “eerste positieve resolutie” over het Midden-Oosten in de Assemblée werd aangenomen met 155 stemmen voor en 3 tegen: die van Syrië, Libanon en Iran. Libië onthield zich van stemming. Syrië en Libanon zijn weliswaar direct betrokken bij het vredesproces, maar zij staan zeer kritisch tegenover het Israelisch-Palestijnse vergelijk van september. De Westerse landen, de VS en de landen van de Europese Unie voorop, hebben zich dit jaar extra ingespannen het aantal anti-Israelische resoluties te beperken. Toch werden gisteren ook weer twee resoluties aangenomen waarin Israel werd gekritiseerd wegens de “illegale annexatie” van Jeruzalem en de Golan. (AFP, AP)