Andreotti blijft contact met mafia ontkennen

ROME, 15 DEC. “Doe net als ik, senator, en zeg de waarheid.” De man die mafiabaas Totò Riina heeft laten arresteren, gaat rechtop in zijn stoel zitten en kijkt oud-premier Giulio Andreotti aan. Diens gezicht is nog bleker dan anders, de strakke lippen staan gespannen, de ogen gaan onrustig heen en weer. Maar Andreotti's enige antwoord is dat hij zijn beschuldiger zal aanklagen wegens laster.

Het was een van de dramatische hoogtepunten in de twaalf uur durende ondervraging waarin de Palermitaanse justitie Andreotti gisteren confronteerde met de bewijzen tegen hem, met de informatie die de aanklacht ondersteunt, dat hij banden heeft gehad met de mafia. Baldassare Di Maggio, de voormalige chauffeur van Riina die de politie begin dit jaar op het spoor van zijn baas heeft gezet, herhaalde dat hij getuige is geweest van een ontmoeting tussen Riina en Andreotti, waarbij Riina Andreotti met een kus begroette, als een teken van achting en vriendschap.

De ontmoeting had volgens Di Maggio plaats in een appartement van Ignazio Salvo, een machtige verbindingsman tussen Siciliaanse politici en zakenmensen en de mafia. Andreotti heeft steeds ontkend dat hij Ignazio Salvo of diens even beruchte broer Nino kende, hoewel naaste medewerkers van hem hebben toegegeven dat ze de gebroeders Salvo vaak hebben ontmoet. Na lang speurwerk heeft de politie in het archief van een fotograaf uit Palermo een nooit afgedrukt negatief ontdekt van een verkiezingsbijeenkomst in 1979, waarop Andreotti Nino Salvo een hand geeft. Geconfronteerd met deze foto zei Andreotti gisteren na lange tijd stilte dat hij niet wist wie het was.

Een andere spijtoptant van de mafia heeft verteld dat Andreotti in het begin van de jaren tachtig de mafiabaas Stefano Bontade heeft ontmoet en daar te horen kreeg dat de mafia zich niet meer naar de politiek zou schikken. De Palermitaanse justitie heeft verteld dat veel van de controleerbare details in dit verhaal juist blijken te zijn.

Het was gisteren de eerste formele ondervraging van Andreotti, die eerder uit eigen beweging een verklaring heeft afgelegd tegenover de justitie. De voormalige christen-democratische premier heeft alle beschuldigingen tegen hem ontkend.

    • Marc Leijendekker