Aandelenkoersen beurs Amsterdam glijden verder weg

AMSTERDAM, 15 DEC. De verkiezingsoverwinning van extreem-rechts in Rusland, die gisteren de beurzen in Europa omlaag trok, was ook vanmorgen nog voelbaar op de Amsterdamse effectenbeurs. De EOE-index stond rondom het middaguur op 388,21 punten, 2,03 punten lager dan gisteren.

AMSTERDAM Het Damrak begon vanmorgen vol goede moed, daarbij gesteund door hogere koersen in Tokio en Londen. De EOE-index stond na een half uur handel ruim één punt boven het voorgaande slot op 391,30. Maar daarna was het gedaan met de pret. Volgens handelaren kreeg aanbod vanuit de optiebeurs steeds meer de overhand en aangezien de vraag klein was, werden de koersen al rap weggeduwd.

De internationale fondsen lagen er slapjes bij. Unilever moest 1,30 gulden prijsgeven op 216,50 gulden en Koninklijke Olie liet 1 gulden liggen op 194,70 gulkden. Flauw was ook Akzo met 2,10 achteruitgang op 179,20 gulden. Heineken moest 1 gulden terug naar 202,80 gulden.

De financiële waarden waren zwak. Amev verloor 1,50 op 85,80 gulden en ABN Amro 0,70 op 69,60 gulden. ING, die de tweede Poolse staatsbank met 4000 werknemers en zestig kantoren wil overnemen, was 1,20 lager op 86,80 gulden. Aegon verspeelde zes dubbeltjes op 101,90 gulden.

Van de uitgevers werd Wolters Kluwer bijna 1 gulden goedkoper op 113 gulden. VNU raakte 0,60 kwijt op 152,70 gulden, maar Elsevier kon zich 0,30 cent opwerken naar 160,60 gulden. Tegen de draad in lag Hunter Douglas 2 gulden hoger op 78 gulden, maar op deze prijs was enige tijd geen stuk te bemachtigen. Verder vielen kleine winsten op te schrijven voor KLM, Nedlloyd, Pakhoed en Stork.

NEW YORK Na twee dagen achtereen te zijn gestegen, maakten de aandelenkoersen op de effectenbeurs van Wall Street gisteren een duikeling. De Dow Jones-index van dertig aandelen sloot 21,79 punten lager op 3742,64.

Handelaren spraken van een technische reactie op de records van maandag en vrijdag. Met name winstnemingen drukten de toonaangevende beursbarometer. Volgens beursleden zijn de “blue chips” - de dertig fondsen waaruit de Dow Jones wordt samengesteld - de afgelopen periode meer dan gemiddeld gestegen.

Verder hadden de lagere obligatiekoersen een negatieve weerslag op de aandelenmarkt en keken veel beleggers de kat uit de boom met het oog op de gelijktijdige expiratie van drie soorten termijncontracten aanstaande vrijdag. Deze gebeurtenis, beter bekend onder de naam “triple-witch-hour”, veroorzaakt doorgaans flinke koersschommelingen.

TOKIO Op de Japanse beurs steeg de Nikkei-index bescheiden met 180,42 punt tot 17.489,15 bij dunne handel. Beleggers bleven aan de zijlijn staan bij gebrek aan nieuwe ontwikkelingen.