Verhuis vooral op tijd naar Monaco

Bewaar de bonnetjes van een toernooi in Senegal. Teken nooit contracten voor meer dan twee jaar. En verhuis als de tijd er rijp voor is naar Monaco, Engeland of België.

Elf tennissers van Jong Oranje die zo graag in de voetsporen van Krajicek zouden treden, kregen in Warmond wijze lessen van een oude rot in het vak. De Nederlandse advocaat Paul Foortse was de afgelopen tien jaar juridisch adviseur van Boris Becker. Op een 'academie', georganiseerd door de Internationale Lawn Tennis Club van Nederland (de oud-internationals), strooide hij met anecdotes en praktische tips.

Wat doet een zestienjarig talent totdat het in de top-tien van de wereldranglijst belandt? Net als ieder andere Nederlander dienen de bonnetjes - van reisgeld, baanhuur en rackets - om de inkomsten uit prijzengeld te verminderen. Een overeenkomst met een managementbureau - die contracteren tien talenten en houden één topper over - of een sponsor garandeert nooit meer dan de speler werkelijk waard is. De Duitse Davis-Cupspeler Goellner tekende volgens de Duitse pers een driejarig contract met Adidas van ruim zes miljoen gulden. Maar dat krijgt hij pas als hij eerste van de wereld staat, en dat gebeurt nooit, wist Foortse.

Mocht een sponsor geïnteresseerd raken, neem dan de tegenprestaties serieus, hield hij de jeugdspelers voor. “Je moet twaalf dagen per jaar opdraven om voor vervelende mensen die niet kunnen tennissen een clinic te verzorgen.” Veel toppers proberen daar onderuit te komen. “Een nonchalance die de sponsor niet verdient.” Ivan Lendl gedraagt zich perfect. Drie uur is drie uur. Andre Agassi is zijn tegendeel. “Die zou naar de Masters in Stuttgart komen, maar kreeg last van zijn knie. Agassi had op het strand van Californië gelegen, en niet alleen.”

Zwart geld, begin er niet aan. Het komt altijd uit. Voetballers hebben het probleem dat ze in Nederland wonen, tennissers kunnen op tijd - bij een plaats in de top honderd - verhuizen. Becker nam op zijn zestiende al de wijk naar Monaco toen hij de huur van zijn appartement nog niet kon betalen. Hij moest de Duitse dienstplicht ontlopen. Maar ook België is interessant en Londen biedt vrijwel dezelfde voordelen als Monaco. Of neem een voorbeeld aan Steffi Graf en Anke Huber, die nog steeds hun vaderland verkiezen boven de heimwee van het buitenland.