Tien dagen

DE ISRAELISCHE premier Yitzhak Rabin en PLO-leider Yasser Arafat zijn er niet in geslaagd de barrières uit de weg te ruimen die het begin van de Israelische terugtrekking uit Jericho en de Gazastrook nog in de weg stonden.

De omvang van het autonomie-gebied in Jericho, de controle bij de grensposten met Jordanië en Egypte en de veiligheid van Israelische nederzettingen hielden de twee zijden voorlopig uit elkaar. En zo is Arafats 'heilige datum', de eerste grote tijdslimiet van het historische Israelisch-Palestijnse vergelijk, vreugdeloos voorbij gegaan, al deed de PLO-leider daar gisteren in Den Haag wat laconiek over.

De Israelische leiders, onder druk van een groeiende oppositie, hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat zij geen concessies zouden doen die de veiligheid van het land konden aantasten. Arafat op zijn beurt kon, gezien de problemen die hij in eigen kring ontmoet, Israel niet verder terwille zijn zonder zijn positie in direct gevaar te brengen.

“TIEN DAGEN is niet zo lang”, zei Arafat in een poging deze tegenslag te bagatelliseren, en Rabin liet zich in dezelfde zin uit. Maar dat staat nog te bezien. Allereerst staat nog lang niet vast of Israel en de PLO het over tien dagen wèl eens kunnen worden: de tegendruk van een twijfelende bevolking, met name aan Palestijnse zijde, groeit met de dag. Maar bovendien kan onder de huidige omstandigheden van escalerende terreur van de zijde van de Israelische en Palestijnse tegenstanders van het autonomie-akkoord één zware aanslag het uitstel tot afstel bestempelen. De prille toenadering staat op het spel.