Sparen voor een huis; Hoeveel jaar moet je werken voor een huis?

Grafiek: Wie nu een huis wil kopen moet meer betalen dan ooit. Maar het huis is wel eens slechter betaalbaar geweest.

Een kostwinner met twee kinderen, een modaal inkomen en kinderbijslag (samen 35.751 gulden netto) kan nu in nog geen zes jaar een woning van 206.800 gulden - de gemiddelde huizenprijs in de eerste helft van 1993 - bij elkaar sparen. In 1978, toen de gemiddelde prijs van een huis 198.800 gulden was, moesten bijna negen netto jaarinkomens (22.210 gulden) opzij worden gezet.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen vindt de prijsontwikkeling - de huizenprijs steeg in de afgelopen drie maanden tot 220.400 gulden - niet buitensporig. De vraag is groot door de lage rente en de hoge huren. Vijfenzeventig procent van de huurders wil volgens de vereniging een eigen huis kopen. Het aanbod is krap, met name dat van woningen tussen de tweeënhalve en drieënhalve ton.

Mensen die nu een huis kopen tegen een hoge prijs hoeven niet bang te zijn dat de prijzen plotseling zullen dalen, zoals na de prijspiek in 1978. De markt is heel stabiel, meent de NVM.

    • Kim Wannet