Rusland kort; Pleidooi door Zjirinovski voor opdeling Polen

BONN, 14 DEC. De rechtse nationalist Vladimir Zjirinovski, de winnaar van de Russische parlementsverkiezingen, is geen totaal onbekende in Duitsland, waar hij 2 oktober al gast was op een bijeenkomst in het Beierse Passau van de Duitse Volks Unie (DVU) van de extreem rechtse uitgever en activist Gerhard Frey.

Een bijeenkomst overigens waar de politie onder de omstreeks 2.000 aanwezigen 43 mensen arresteerde wegens wapenbezit en/of het meevoeren van neonazistisch en racistisch propagandamateriaal.

Het eerste Duitse televisienet ARD liet gisteravond beelden zien van deze bijeenkomst, waar Zjirinovski onder applaus onder meer pleitte voor het “dichter bij elkaar brengen” van de Duitse en Russische grenzen. Of zelfs voor een “gemeenschappelijke Russisch-Duitse grens”.

Zulke pleidooien, die feitelijk neerkomen op een nieuwe verdeling van Polen, zijn koren op de molen van de DVU en andere extreem rechtse groepjes en groepen in Duitsland (zoals de Republikaner van Franz Schönhuber) die ijveren voor “teruggave” van Poolse gebieden die vroeger tot het Duitse rijk behoorden als Silezië, Oost-Pommeren en Oost-Pruisen (dat nu half Russisch en half Pools is).

Ook voor de Duitse organisaties van 'verdrevenen' met hun miljoenen leden ligt deze kwestie gevoelig, al hebben zij zich sinds de Duitse eenwording in 1990 dan officieel neergelegd bij de Oder-Neissegrens met Polen en al beperken zij zich sindsdien formeel tot wensen aangaande meer culturele en onderwijskundige rechten voor Duitse minderheden in zulke gebieden.

Polen werd in 1795 door Pruisen, Oostenrijk-Hongarije en het Tsaristische Rusland verdeeld en keerde pas na de Eerste wereldoorlog als onafhankelijke staat terug. In 1939 werd het in het wederzijdse niet-aanvalsverdrag van Stalins Sovjet-Unie en Hitlers Derde Rijk opnieuw verdeeld. In 1945, na de Tweede Wereldoorlog, keerde Polen terug op de kaart, maar schoof wel een stuk op naar het westen. Namelijk doordat de Sovjet Unie ruim 100.000 vierkante kilometer in het oosten annexeerde en Duitsland een bijna even groot stuk aan zijn vroegere oostgrens moest afstaan.

De voorzitter van de joodse gemeenschap van Duitsland, Ignatz Bubis, heeft gisteren in een reactie op de verkiezingsoverwinning van Vladimir Zjirinovski gezegd een toename van de joodse emigratie uit Rusland te vrezen. Volgens Bubis is al binnen korte tijd de komst van “enkele duizenden” Russische joden naar Duitsland te verwachten.