Rechter gaat in gevangenis kijken

DEN HAAG, 14 DEC. Rechtbankpresident mr. A. van Delden gaat in december zelf poolshoogte nemen in de tijdelijke extra beveiligde inrichting (TEBI) voor vluchtgevaarlijke gedetineerden in Vught.

Dat was gisteren de uitkomst van een kort geding dat dertien TEBI-gedetineerden tegen het in hun ogen onmenselijke regime in Vught aanspanden. “Ik wil daarbij geen gevangene in boeien zien”, beklemtoonde de rechter tegen TEBI-directeur P. Koehorst, die de president even tevoren had uitgenodigd zijn gevangenis te bezoeken.

De TEBI in Vught biedt plaats aan 33 gevangenen, afkomstig uit vier extra beveiligde inrichtingen (EBI'S). De gedetineerden zijn daar onder een verzwaard regime bijeengebracht na een serie gewelddadige onsnappingen. Volgend jaar verhuizen ze naar twee nieuwe, beter beveiligde EBI's in Vught en Lelystad. Momenteel verblijft een deel van de vluchtgevaarlijke gevangenen echter nog in de EBI in de Marwei te Leeuwarden, omdat er ondanks betere salariëring nog geen personeel te vinden is voor de TEBI in Vught.

De advocaten van de eisers stelden dat het TEBI-regime in Vught in strijd is met het nationale recht en de mensenrechten. Het regime van 'beperkte gemeenschap' betekent in feite isolatie, zo stelde mr. A. Bakker. Activiteiten vinden slechts in groepjes van twee of drie plaats, waarbij de verschillende talen de communicatie bemoeilijken. Familie kan slechts achter pantserglas worden ontvangen, het versturen van post is verboden, het aantal telefoontjes is beperkt en bij elke beweging door de gevangenis worden handboeien gedragen. Het beroepsgeheim van artsen en psychiaters zou onder druk staan omdat bij elk consult een bewaarder aanwezig is. Ook zou de directie de gedetineerden laten observeren terwijl ze praten met hun advocaat. “Dit wordt niet gecompenseerd door ze in hun cel meer vrijheden toe te staan”, stelde Peters.