Premiers willen 'als vrouwen' naar Bosnië

ANKARA, 14 DEC. De Turkse premier Tansu Çiller en haar Pakistaanse ambtgenoot Benazir Bhutto willen samen met de voormalige Britse regeringsleider Margaret Thatcher binnenkort “als vrouwen, als moeders en als echtgenoten” een bezoek brengen aan de belegerde Bosnische hoofdstad Sarajevo. Dat werd gisteren namens Bhutto bekendgemaakt door de Pakistaanse minister van buitenlandse zaken, Sardar Assef Ali.

De Pakistaanse premier bezocht vorige week zowel Iran als Turkije en sprak in Ankara uitvoerig met mevrouw Çiller over de positie van de moslims in Bosnië-Herzegovina. In één van die gesprekken heeft Bhutto voorgesteld om samen Sarajevo te bezoeken om “de dappere vrouwen daar zo een hart onder de riem te steken”. Volgens de Turkse pers heeft Çiller positief op dit voorstel gereageerd, maar is er nog geen datum vastgelegd voor het bezoek. De Pakistaanse minister van buitenlandse zaken zei dat het “een natuurlijke keus is om ook mevrouw Thatcher uit te nodigen om mee te gaan, gezien haar uitgesproken steun aan de moslims in Bosnië”.

Bhutto heeft als voorwaarde gesteld dat de reis van de drie vrouwen onder bescherming van de VN-vredesmacht in Bosnië gestalte krijgt.