Leger Israel rekent op acties Hamas

JERUZALEM, 14 DEC. Een Palestijn is vanochtend doodgeschoten bij een treffen met een Israelische eenheid in de bezette Gazastrook. Twaalf Palestijnen werden gewond. Voorts werden twee auto's onschadelijk gemaakt die met explosieven waren volgeladen.

De Israelische strijdkrachten in bezet Arabisch gebied zijn vandaag in de hoogste staat van paraatheid uit vrees voor (zelfmoord)aanslagen op de verjaardag van de oprichting van de moslim-fundamentalistische Palestijnse beweging Hamas.

“Wij weten dat Hamas van plan is zelfmoordaanvallen op ons te plegen ter gelegenheid van de verjaardag van zijn oprichting op 14 december 1987”, verklaarde vandaag de commandant van de Israelische troepen in het gebied van Gaza, generaal Doron Almog. Het gevaar van aanslagen wordt volgens hem bovendien vergroot door het uitstel van de Israelische terugtrekking uit de Gazastrook en Jericho, “gezien de frustraties onder de bevolking”. De PLO en Israel hebben een besluit hierover zondag tien dagen uitgesteld, en premier Rabin toonde zich gisteren niet zeker of de nieuwe tijdslimiet wel kan worden gehaald.

Gisteren werden in totaal drie Palestijnen doodgeschoten in de Gazastrook. Het ging om aanhangers van Islamitische Jihad, een kleinere groep moslim-extremisten. (Reuter, AP)