KLM eenzame topper op saaie aandelenbeurs

AMSTERDAM, 14 DEC. De luchtvaartmaatschappij was vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs een zeldzame uitschieter op een voor het overige zeer rustige beurs. De koers van het aandeel stond rondom het middaguur 70 cent hoger op 40,80 gulden.

AMSTERDAM “Geen onaardige markt”, zo typeerde een handelaar de gang van zaken vanmorgen op de beurs. De beurs steunde op een weer gestegen dollar, een vriendelijke Londense markt en een zich herstellend Frankfurt. Daar krabbelde de beursindex op van min acht eerder op de ochtend tot min één. De EOE-aandelenindex stond vanmiddag op 393,44 punten, een minimaal verlies van 0,16 punt. Eerder op de dag had de beursbarometer al op één punt verlies en twee punten winst gestaan. De obstakels voor het GATT-akkoord en de Russische verkiezingsuitslag hadden een negatieve invloed op de aandelenkoersen.

De koerswinsten waren niet spectaculair. Bij de hoofdfondsen was de grootste winst weggelegd voor KLM. Akzo zette de afstraffing van gisteren (min 1,10 gulden) verder door. Gisteren reageerde het aandeel op het nieuws, dat de invoer van Akzo's aramidevezel in de VS op flinke heffingen kan rekenen. Vanmorgen daalde de koers met twee dubbeltjes tot 182,90 gulden. Unilever daalde drie dubbeltjes tot 218,90 gulden, na gisteren op een in negatief zin bijgesteld advies van Goldman Sachs, 2,60 gulden te zijn kwijtgeraakt.

Ahold en havenbedrijf Van Ommeren kwamen aardig voor de dag. Ahold kon dertig cent aansterken tot 43,90 gulden. Van Ommeren klom dertig cent tot 42,90 gulden.

Op de lokale markt groeide Begemann negentig cent tot 51,10 gulden, werd Internatio-Müller met tachtig cent extra beloond op 80,80 gulden en wist Samas (kantoorinrichting) 1,10 te winnen. Uitgever Wegener zag zijn koers twee kwartjes oplopen. Vanmorgen werd bekend dat Wegener Sijthof op 3 januari zal overnemen. De winst per aandeel van Wegener komt door de overneming niet onder druk te staan.

NEW YORK De aandelenmarkt in New York is de week gisteren met een record begonnen. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fonsen sloot 23,77 punten hoger op 3674,44 punten. Afgelopen vrijdag eindigde de beursbarometer op een record van 3.740,67 punten. Er werden 256 miljoen aandelen verhandeld.

De belangstelling ging vooral uit naar cyclische waarden. Beleggers gaan er, na gunstige cijfers over de Amerikaanse economie eind vorige week, vanuit dat de conjunctuur verder aan zal trekken.

Verder profiteerde IBM van de aangekondigde verkoop van Federal Systems aan Loral Corporation voor ruim 1,5 miljard dollar. Het aandeel van deze “blue chip” eindigde 2 1/8 dollar hoger op 57 7/8 dollar.

TOKIO De beurs van Tokio had een saaie dag. De Nikkei-index van de 225 fondsen daalde met 18,60 punten tot 17.308,73 punten. De handelaren hielden zich kalm. Ze willen eerst weten of een parlementszitting over de begroting voor 1994/95 en over plannen om de economie te stimuleren wordt verlengd. De zitting loopt normaal gesproken morgen af.