Kira Bulten hervat pas in januari zwemtraining

ELBURG, 14 DEC. Kira Bulten voelt om de dag nog de pijn van een klap die in Sheffield de Nederlandse zwemploeg schokte. De schoolslagzwemster denkt niet eerder dan begin januari de training te hervatten. Bulten, die zich afmeldde voor de Nederlandse winterkampioenschappen van komende weekeinde in Hengelo, heeft dat in overleg met KNZB-arts Robert Linschoten besloten.

Al vijf weken heeft de veelvoudige nationale kampioene niet gezwommen. Sinds juli ondervindt de Elburgse hinder van een blessure. Op weg van het trainingskamp in Edinburgh naar de Europese titelstrijd in Sheffield werd de Nederlandse ploeg getroffen door een busongeluk. De voorin zittende Bulten knalde naar voren. De pijnlijke nek ging in een kraag, desondanks startte Bulten enige dagen later in Ponds Forge op haar specialiteit.

“Achteraf heb ik daar spijt van”, zegt ze. “Die klap is onderschat. Je kunt maar beter iets breken en je been in het gips hebben. Er zijn daar in het ziekenhuis wel foto's gemaakt. Maar er was niets te zien. Met bondscoach René Dekker had ik afgesproken dat ik het na een eventuele valse start voor gezien zou houden. Dat gebeurde dus niet. De prestaties waren natuurlijk niet zo best.”

Drie weken na het Europese toernooi, fris teruggekeerd van vakantie, wilde de VWO-studente weer het water in. Eén duik en Bulten wist dat het goed fout zat.

Er volgde een lange tocht door sportmedisch Nederland. Een neuroloog, het KNVB-centrum in Zeist en het nationaal sportcentrum Papendal werden aangedaan. Bulten is een zwemster met een medisch verleden. Een rugblessure voorkwam dat zij in 1991 bij de wereldkampioenschappen in Perth naar vermogen presteerde. Doorgaans heeft ze haar aangeboren afwijking aan de wervelkolom aardig onder controle. “Ik kan me zelf kraken.”

Het ongemak in de nek kon ze niet zelf verhelpen. “Er bleek een chronische ontsteking te zijn bijgekomen. Ruim een maand geleden heb ik besloten niet in Hengelo mee te doen. Ik moet eerst helemaal hersteld zijn. In januari ga ik om de dag trainen.”

Bulten schat dat ze bij hervatting van de training op zestig, zeventig procent van haar mogelijkheden zit. “Jarenlange training raak je niet zo maar kwijt. Maar ik moet uitkijken. Ik behoor tot de ouderen.” Met twintig jaar is Bulten echter als schoolslagzwemster redelijk jong. Op de moeder aller zwemslagen kunnen sporters vaak lang mee. Zie Ron Dekker (27), de nestor van het Nederlandse zwemmen, die vorige maand in Gateshead verrassend een Europese sprinttitel veroverde. Binnen de nationale grenzen vormt de vier jaar jongere Madelon Baans een bedreiging voor de zwemster van De Steur.

Bulten, die de kraag nu nog om haar nek doet als ze moe is, studeert of televisie kijkt, zal geen deel uitmaken van de ploeg die rond de jaarwisseling op trainingsstage gaat naar La Réunion. Tien Nederlandse topzwemmers starten op dat eiland voor de Afrikaanse oostkust ook voor wedstrijden.