Kazachstan aanvaardt akkoord over kernwapens

ALMA-ATA, 14 DEC. Het parlement van Kazachstan heeft gisteren het Non-proliferatieverdrag geratificeerd. De beslissing werd in de Kazachstaanse hoofdstad Alma-Ata direct verwelkomd door de Amerikaanse vice-president Gore, die Kazachstan 84 miljoen dollar extra hulp beloofde.

Het parlement werd gisteren voor de stemming toegesproken door president Noersoeltan Nazarbajev, die vroeg het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens goed te keuren zolang de Amerikaanse bezoeker nog in Kazachstan was. Na de stemming ondertekenden Gore en de Kazachstaanse premier Teresjtsjenko een akkoord, waarin de Amerikaanse regering 84 miljoen dollar ter beschikking stelt. Het geld wordt besteed aan technische bijstand, nodig voor de ontmanteling van de 1.400 kernkoppen waarover Kazachstan beschikt.

Kazachstan heeft zich niet vastgelegd op een tijdschema voor de ontmanteling van de kernwapens. De belangrijkste reden daarvan is het ontbreken van overeenstemming tussen de vier kernmogendheden binnen de voormalige Sovjet-Unie - Rusland, de Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan - over de verdeling van de opbrengst van het verrijkte uranium uit de ontmantelde kernwapens. De VS hebben zich verplicht het uranium af te nemen maar willen pas een akkoord ondertekenen als Rusland het met de andere drie landen eens is geworden over de verdeling van het geld. (AP)