Japanse markt mondjesmaat open voor rijst

TOKIO, 14 DEC. De Japanse rijstmarkt wordt gedeeltelijk opengesteld voor de invoer van rijst uit het buitenland. Dat heeft premier Morihiro Hosokawa vannacht bekendgemaakt na afloop van een buitengewone vergadering over deze kwestie.

De liberalisering van de rijstmarkt impliceert dat Japan akkoord gaat met het voorstel om vanaf 1995 geleidelijk 4 tot 8 procent (in het jaar 2000) van de binnenlandse consumptie te importeren. Daarna zal Japan importheffingen instellen als alternatief voor het importverbod.

Volgens Hosokawa is het besluit om buitenlandse rijst toe te laten met spoed genomen om de wereldhandelsbesprekingen in het kader van de Gatt tot een succes te maken. Hosokawa kreeg gisteravond laat steun van de Socialistische Partij voor het gedeeltelijk openstellen van de rijstmarkt. Die steun was cruciaal, omdat de socialisten de voornaamste partij vormen in de Japanse regeringscoalitie.

Hosokawa toonde zich niet echt gelukkig met het besluit. “Het doet me veel pijn dat ik onze nationale belangen niet voor de volle honderd procent heb weten te verdedigen”, aldus de minister-president. Japan heeft jaren vastgehouden aan het verbod om rijst te importeren. Het land claimt het recht de rijstproduktie volledig in eigen hand te houden. Momenteel is rijst in Japan gemiddeld ongeveer zeven keer zo duur als op de wereldmarkt. Japan telt 3 miljoen rijstboeren, van wie de meesten niet meer dan 2 hectare bebouwen. Waarschijnlijk zal de japanse regering ook de importrijst voor een hogere prijs verkopen dan zij er zelf voor heeft betaald. De consument heeft dus geen voordeel bij de opening van de markt.

Vorige week maakte Zuid-Korea bekend dat het zijn markt vanaf 1995 eveneens gedeeltelijk zal openen voor buitenlandse rijst. In het eerste jaar zal 1 procent van de Zuidkoreaanse rijstbehoefte worden geïmporteerd. Na tien jaar zal dat 4 procent zijn. President Kim Young-sam excuseerde zich dat hij de verkiezingsbelofte om geen rijst te zullen importeren, had gebroken. (Reuter, AFP)