'Gladio-leden' veroordeeld voor afpersen van Nutricia

DEN HAAG, 14 DEC. Een 38-jarige man uit Roosendaal, A. de W., is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf waarvan één jaar voorwaardelijk wegens afpersing van het voedingsbedrijf Nutricia. Een 44-jarige landmachtmajoor uit Papendrecht, N. B., werd tot 24 maanden gevangenisstraf veroordeeld waarvan acht voorwaardelijk met aftrek van voorarrest. De Haagse officier van justitie mr. D. van den Broek had respectievelijk vijf en vier jaar cel geëist.

Nutricia kreeg dit voorjaar brieven waarin werd gedreigd dat er vergif in produkten zou worden gedaan als niet vijf miljoen gulden zou worden betaald. Eenmaal werd ter ondersteuning van het dreigement een potje babyvoeding met landbouwgif opgestuurd. Er is door Nutricia nooit geld betaald. De verdachten werden in juni gearresteerd.

Volgens de landmachtofficier heeft het nooit in zijn bedoeling gelegen het voedingsbedrijf af te persen. Hij had, naar zijn zeggen, juist geprobeerd A. de W., de initiatiefnemer, van deze poging af te houden.

De officier meende dat beide mannen uit winstbejag Nutricia in Zoetermeer wilden afpersen. De raadslieden van de verdachten beriepen zich op het lidmaatschap van de mannen van de uiterst geheime 'Gladio-organisatie'. Zij moesten voor Gladio - in geval Nederland door een vreemde mogendheid zou worden bezet - informatie over de vijand verzamelen en destabiliserende acties tegen die eventuele vijand ondernemen.

Gladio-agenten die in het verleden met de politie in aanraking kwamen, konden volgens de majoor terugvallen op een overeenkomst tussen Justitie en Defensie. De landmachtofficier vertelde voor de rechtbank dat de Gladio medewerkers een 'groene pas' hadden, die aangaf dat de houder door politie en justitie ongemoeid moest worden gelaten. De identiteit van de pashouder kon bij de Koninklijke Marechaussee worden geverifieerd. Volgens de majoor waren verscheidene acties in het verleden fout gegaan, zonder dat dit tot vervolging van de betrokkenen leidde.