'Geen plagiaat van Marcel Möring'

AMSTERDAM, 14 DEC. Uitgeverij Meulenhoff bereidt stappen voor tegen de uitgever en radiopresentator Martin Ros, de journalist Hans van Straten en zijn uitgeverij Bas Lubberhuizen.

Zij zouden Meulenhoff-auteur Marcel Möring het afgelopen weekeind in een boekje en op de radio van plagiaat hebben beschuldigd. Volgens Meulenhoff-directeur Maarten Asscher zijn dergelijke beschuldigingen volstrekt ongegrond. Hij overlegt vandaag met zijn advocaat. Asscher verwijt de drie vooral dat ze hun beschuldigingen zonder commentaar van de uitgever of de schrijver hebben gedaan. “Plagiaat is de meest ernstige beschuldiging die je tegen een romanschrijver kunt uiten. Dit had nooit zonder verificatie gepubliceerd mogen worden.”

Oorzaak van het conflict is een supplement bij het boekje Opmars der plagiatoren, getiteld Plagiatoren trekken voorbij. Hierin wijst Hans van Straten op een parallel tussen een stuk in Mörings boek Het grote verlangen en een prostitutie-scène uit de film Roma van Federico Fellini. In de TROS-nieuwsshow van afgelopen zaterdag zou Arbeiderspersredacteur Martin Ros het boekje hebben aangegrepen om Möring 'expliciet en ondubbelzinnig' (Asscher) van plagiaat te beschuldigen.

Martin Ros noemt de hele zaak 'echt belachelijk'. Hij heeft in zijn programma juist willen pleiten voor een nuancering van het begrip plagiaat. “Ik heb Möring niet van plagiaat beschuldigd. Ik heb alleen in grote onschuld melding gemaakt van een boek dat over plagiaat gaat.”

Marcel Möring heeft inmiddels verklaard dat hij de scène van Fellini niet kende. Hij heeft de betwiste scène (baas met prostituée in de auto, arbeiders wachtend in de rij erbij) in zijn boek gebaseerd op een verhaal dat hij van een vriend heeft gehoord. Volgens Möring gaat het om een waar gebeurde geschiedenis bij een aardappelmeelfabriek van Koninklijke Scholten Honig in Smilde in 1975.