Gé Nabrink, de 'reformist onder de anarchisten', ...

Gé Nabrink, de 'reformist onder de anarchisten', is zondag op 90-jarige leeftijd overleden. Nabrink kwam op jonge leeftijd via de Jongelieden Geheelonthoudersbond in aanraking met de anarchistische en antimilitaristische beweging. In 1933 belandde hij in de gevangenis wegens opruiing. Nabrink had stakende veenarbeiders aangeraden ook andere methoden te gebruiken, bijvoorbeeld een algemene werkstaking. Maar 'het gezag' interpreteerde zijn uitlating als een oproep tot geweld.

Nabrink besteedde ruim tien jaar van zijn leven aan het samenstellen van de bibliografie over Ferdinand Domela Nieuwenhuis die in 1985 verscheen. Zijn bewondering voor Domela Nieuwenhuis stoelde op het feit dat deze vrijdenker en socialist in alles consequent was, zoals Nabrink in 1988 zei in een interview in Vrij Nederland.

Nabrink werd in 1939 actief in de Nieuw Malthusiaanse Bond, de voorloper van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (NVSH) waarvan hij de grondlegger was. Zijn pleidooi voor geboorteregeling werd hem ter linkerzijde niet in dank afgenomen. De CPN verweet Nabrink met zijn activiteiten een 'Amerikaans-trotskistische' koers te varen. Hij zette zich in voor de emancipatie van homoseksuelen, was mede-oprichter en later erelid van het COC.