Frankrijk levert weer kaviaar

BORDEAUX, 14 DEC. Frankrijk verkoopt voor het eerst sinds twintig jaar weer zelf geproduceerde kaviaar.

De Franse gezouten kuit van de steur kost circa 640 gulden per kilo. Tot nu toe importeerde Frankrijk kaviaar uit Iran. Visboer Jacques Carre is negen jaar bezig geweest met onderzoek naar de produktie van kaviaar. Carre kreeg hulp van medewerkers van het Franse overheidsbedrijf Cemagref, een dienst die valt onder het ministerie van landbouw. Cemagref begon in 1981 in de Gironde met onderzoek naar de produktie van kaviaar. Er werd in de benedenloop van de Dordogne een verbod op grindwinning ingesteld zodat steuren hun eitjes in de kiezelbanken konden leggen. Kaviaar uit zuidwest-Frankrijk was erg populair totdat er in de jaren zestig een produktiestop kwam om te voorkomen dat de steur zou uitsterven. Na de Tweede Wereldoorlog werd een recordvangst van vierduizend steuren geregistreerd. Thans komen er alleen in de rivieren de Gironde, de Dordogne en de Garonne nog steuren voor.