Fiscus wil extra controle aftrekposten

DEN HAAG, 14 DEC. De Belastingdienst gaat volgend jaar de aftrekpost voor buitengewone lasten op het belastingformulier extra controleren.

Ongeveer 400.000 belastingplichtigen voeren buitengewone lasten op. Het gaat om kosten die te maken hebben met bijvoorbeeld ziekte, invaliditeit, arbeidsongeschiktheid, studie/opleiding, of financiële steun aan familieleden.

Een werkgroep van de Belastingdienst inventariseert op dit moment welke posten voor het onderzoek in aanmerking komen. Het is volgens een woordvoerster van de belastingdienst onwaarschijnlijk dat alle 400.000 belastingplichtigen onder het onderzoek komen te vallen. Begin januari neemt de Belastingdienst een definitief besluit.

De fiscus besteedt de laatste paar jaar extra aandacht aan bepaalde categorieën belastingplichtigen aan een extra onderzoek te onderwerpen, eerder zijn het huurwaardeforfait (de belasting voor huiseigenaren) en de reiskostenvergoeding onder de loep genomen. Bij ondernemers besteedt de fiscus extra aandacht aan de kosten die ondernemers opvoeren voor zakenreizen. De acties zijn een onderdeel van het kabinetsbeleid om de fraude te beteugelen.