Fictief adres helpt Duitsers aan rijbewijs

DEN HAAG, 14 DEC. Rijschoolhouders en particulieren hebben in korte tijd een netwerk opgebouwd in de provincies Gelderland en Limburg om Duitse automobilisten die een rijverbod is opgelegd tegen betaling te voorzien van een fictief adres waardoor zij aan een Nederlands rijvaardigheidsbewijs kunnen komen.

Dat heeft een woordvoerder van de Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen vanochtend bevestigd. Door die netwerken wordt een sinds dit jaar van kracht zijnde aanscherping van het Wegenverkeersreglement ontdoken, die juist moest voorzien in de beëindiging van dit soort praktijken. Het reglement eist dat een rijbewijs pas kan worden aangevraagd als iemand een half jaar op een Nederlands adres woont. “Als iemand dat kan aantonen, ook al is het een vals adres, houdt het voor ons op. Onze bevoegdheden zijn beperkt”, aldus de woordvoerder.

Een Duitser wiens rijbewijs is ingenomen kan met een uittreksel uit het geboortenregister gewoon rijexamen doen als hij daarbij aantoont dat hij al een half jaar in Nederland woont. Op die manier hebben volgens de stichting CBR dit jaar meer dan duizend Duitsers hier hun rijbewijs gehaald, terwijl zij in Duitsland hun rijbewijs hebben verloren omdat ze een gevaar op de weg zijn. Wekelijks zouden in Limburg meer dan 25 Duitsers afrijden, terwijl zij eerder in Duitsland zijn veroordeeld wegens herhaaldelijk dronken rijden, doorrijden na een aanrijding of roekeloos gedrag. De rijbewijscultuur is enkele jaren geleden al op gang gekomen. Sindsdien adverteren Nederlandse rijschoolhouders in Duitse kranten om veroordeelden hier opnieuw een rijbewijs te laten halen.