Duitsland bezorgd over winst rechts in Rusland

BONN, 14 DEC. Achter haar officiële voorzichtigheid is de Duitse regering onmiskenbaar bezorgd over de uitslag van de Russische verkiezingen. Kanselier Helmut Kohl heeft president Boris Jeltsin en het Russische volk gisteren in een telegram gelukgewenst met de aanvaarding van de nieuwe grondwet, maar minister Klaus Kinkel (FDP, buitenlandse zaken) noemde het succes dat de communisten en de rechtse nationalisten hebben behaald in de parlementsverkiezingen “een teken aan de wand voor het Westen”. Dieter Vogel, de Duitse regeringswoordvoerder, wilde niet meer zeggen dan dat de Bondsrepubliek het Russische hervormingsbeleid zal blijven steunen.

Volgens Kinkel hebben de Russische kiezers nog niet op alle gebieden gemerkt “dat de ontwikkeling van markteconomische structuren ook voor hen zelf goed is”. Kinkel noemde de aanvaarding van de Russische grondwet wel een steun in de rug voor Jeltsin en zijn hervormingsplannen en zag daarmee de Russische weg naar de democratie aangegeven. Hij verwacht ondanks de successen van extreem rechts en links geen verandering van de Russische buitenlandse politiek, zei hij.

Kinkels partijgenoot en collega Günter Rexrodt (economische zaken) zei, iets voorzichtiger, dat hij “hoopt” dat de samenstelling van het nieuwe parlement in Moskou geen beletsel zal zijn voor voortzetting van de hervormingskoers. De oppositionele SPD maakte haar schrik in rondere woorden duidelijk. Het SPD-bestuur omschreef de scores van de Russische nationalisten en communisten als “zeer zorgwekkend”.

Extreem rechts in Duitsland heeft zeer tevreden gereageerd op het succes van nationalisten-leider Zjirinovski. De Duitse Volksunie (DVU) noemde dat succes: “Ook een signaal dat de beide grootste volken van het avondland, de Russen en de Duitsers, nu op weg zijn om schouder aan schouder te gaan staan.” DVU-chef Gerhard Frey had deze zin ook gebruikt in een telegrafische gelukwens aan Zjirinovski die in oktober nog een bijeenkomst van de DVU in het Beierse Passau bijwoonde. Tot zover onze correspondent. De secretaris-generaal van de NAVO, Manfred Wörner, meent dat de politiek van de NAVO ten aanzien van Rusland niet zal veranderen. In het belang van een “strategische balans” en “democratie in Rusland” streeft de NAVO naar samenwerking. De politiek ten aanzien van Rusland blijft waakzaamheid enerzijds en samenwerking anderzijds, aldus Wörner. De Belgische minister van buitenlandse zaken, Willy Claes, verklaarde dat de uitslag van de verkiezingen geen aanleiding is de financiële hulp te stoppen. Voor het jaar '92-'93 heeft Rusland van de Europese Unie drie miljard gulden gekregen. (Reuter, AP)