'Desnoods een trainer licentie afpakken'

ROTTERDAM, 14 DEC. Een aantal scheidsrechters uit het betaald voetbal heeft er bij Ben Hoppenbrouwer, voorzitter van de landelijke scheidsrechterscommissie, op aangedrongen in staking te gaan. Dit om de felle kritiek van de trainers op de wedstrijdleiding, die bijna wekelijks wel ergens wordt geuit, een halt toe te roepen. Hoppenbrouwer voelt niets voor dat middel, maar vindt wel dat er snel iets moet gebeuren.

Hij hoopt dat het bestuur betaald voetbal zal ingrijpen, óf de clubs van de trainers die een overtreding hebben begaan. “Ik kan me niet voorstellen dat Feyenoord het prettig vindt dat Van Hanegem dergelijke dingen over de scheidsrechter roept.” Het feit dat de trainer van de landskampioen na de wedstrijd tegen Roda JC arbiter Luinge “een arrogante, enge kwal” noemde en vooral beschuldigde van dronkenschap tijdens een wedstrijd heeft voor veel opschudding gezorgd. Hoppenbrouwer: “Hier zijn grenzen overschreden.”

Arbiter Jaap Uilenberg, voorzitter van de belangenvereniging BSBV, heeft de uitspraken “de ergste beledigingen aan het adres van een scheidsrechter in de geschiedenis van het betaald voetbal” genoemd. Hij vindt dat Van Hanegem zijn excuses aan Luinge moet aanbieden. De trainer voelt daar niets voor. Hij neemt zijn woorden niet terug, maar beweert wel dat hij het heeft gehad over “een dronken Luinge” na en niet tijdens een wedstrijd.

De scheidsrechters uit het betaald voetbal zullen zich donderdag tijdens hun maandelijkse bijeenkomst op Zeist verder beraden. Hoppenbrouwer zegt dat hij en de arbiters niet uit zijn op het hoofd van Van Hanegem. Hij vindt in het algemeen dat trainers zich beter moeten gedragen. “En wie het niet begrijpt moet desnoods maar de licentie worden ontnomen.”

In Nederland wordt een trainer die een scheidsrechter of collega heeft beledigd een geldboete opgelegd of in het ergste geval een paar wedstrijden naar de tribune verwezen. In landen als Engeland en Schotland is men veel strenger. Graeme Souness mocht in 1989 als manager van Glasgow Rangers een heel seizoen zijn elftal niet coachen omdat hij een grensrechter had uitgescholden. Hij kreeg bovendien een boete van ongeveer 7000 gulden.

Gerard Bouwer, binnen het sectiebestuur belast met de wedstrijdleiding, heeft de tuchtcommissie inmiddels verzocht een onderzoek naar de kwestie met Van Hanegem en Luinge in te stellen. Door de klacht van de arbiter zelf zou dat waarschijnlijk toch al zijn gebeurd. Bouwer noemt het “heel vreemd” dat de laatste weken ineens verscheidene trainers zware kritiek op de arbitrage hebben gehad. “Het kan toch niet zo zijn dat er ineens veel slechter wordt gefloten. Maar was is het dan? Misschien proberen de trainers hiermee iets los te krijgen.”

Het geval met Van Hanegem staat in de afgelopen periode zeker niet op zich. Zijn collega Louis van Gaal laat zich bijna na elke wedstrijd negatief uit over de arbitrage en beweert dat “Ajax de landstitel niet wordt gegund”. Han Berger van Sparta kreeg een geldboete nadat hij scheidsrechter Uilenberg “een klootzak” noemde.

Hoppenbrouwer is verrast dat juist Van Gaal zich zo laat gelden omdat de trainer van Ajax voorzitter is van de vereniging van profcoaches en er voor het seizoen met deze organisatie door de scheidsrechterscommissie afspraken zijn gemaakt om kritiek op elkaar binnenskamers te houden. “Ik kan dus alleen maar constateren dat daar nog niet veel van is terechtgekomen.” De scheidsrechterscommissie heeft Van Gaal uitgenodigd om bij één van de bijeenkomsten van de arbiters aanwezig te zijn, maar vernam daarover nog niets van de Ajax-trainer.

Bouwer vindt dat de verhouding tussen scheidsrechters en trainers snel moet worden genormaliseerd. Het sectiebestuur stelt in zijn pas aangenomen beleidsplan voor om een commissie samen te stellen die onder meer een gedragscode voor het betaald voetbal gaat opstellen en beschermen. Die zal volgens Bouwer op korte termijn worden geïnstalleerd.

Door de felle kritiek van trainerszijde wordt de indruk gewekt dat er momenteel slecht wordt gefloten in Nederland. Dat bestrijdt Hoppenbrouwer ten zeerste. Hij spreekt van een “in de breedte goed korps”. Hij wijst op de Nederlandse scheidsrechters die volop wedstrijden in Europees verband krijgen toegewezen. Volgens Hoppenbrouwer is het niet zo dat zijn commissie arbitrale dwalingen met de mantel der liefde bedekt. Scheidsrechters die de fout zijn ingegaan krijgen dat op de eerstkomende bijeenkomst op Zeist te horen. Soms leidt dat tot een sanctie.

Sinds de vergoedingen van de arbiters naar duizend gulden per wedstrijd zijn opgetrokken lijkt het dat er meer wordt geklaagd door de trainers en spelers. Scheidsrechter Dick Jol: “Je hoeft maar een keer de verkeerde kant op te wijzen of ze beginnen na de wedstrijd weer over onze salarissen. Vraag ik aan een trainer die verliest of degradeert wat hij verdient? Als wij wat zouden zeggen worden we meteen op het matje geroepen.”