Cocaïne-importeur krijgt vijfien jaar

MIDDELBURG, 14 DEC. De rechtbank in Middelburg heeft een 44-jarige man uit Zaandam overeenkomstig de eis van de officier veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf en een boete van een miljoen gulden.

De man heeft 3.200 kilo cocaïne geïmporteerd. Zijn medeplichtige, een 56-jarige Amsterdammer kreeg acht jaar gevagenisstraf plus 100.000 boete. Een derde verdachte, een 56-jarige man uit Heikant, tegen wie twee weken geleden negen jaar plus een ton boete werd geëist, kreeg vier jaar en 100.000 gulden boete. De rechtbank achtte in zijn geval alleen bewezen dat hij bij een huiszoeking twaalf kilo cocaïne in zijn bezit had. De politie kwam de import van cocaïne eind 1992 op het spoor door informatie uit het criminele circuit. Via gegevens uit België waar in in 1992 in Zaventem een partij van 46 kilogram cocaïne werd onderschept, leidde het spoor naar de Zaandammer. Ter zitting, twee weken geleden, ontkende hij de betrokkenheid met de transporten in alle toonaarden. Hij was slechts een eenvoudige wao'er die een eigen im- en export bedrijf wilde beginnen.