Boross kandidaat voor functie van premier ...

Boross kandidaat voor functie van premier Hongarije BOEDAPEST, 14 DEC. De belangrijkste Hongaarse regeringspartij, het Hongaars Democratisch Forum (MDF), heeft gisteren minister van binnenlandse zaken Péter Boross tot voorzitter gekozen, als opvolger van de zondag overleden József Antall. Het MDF heeft Boross tevens voorgedragen voor de opvolging van Antall als premier van Hongarije.

Het bestuur van het MDF gaf Boross, die al optreedt als waarnemend premier, de voorkeur boven twee andere kandidaten, minister van financiën Iván Szábo en minister van defensie Lájos Für. Algemeen wordt verwacht dat president Göncz Boross binnenkort tot premier zal benoemen. Voordat die beslissing wordt genomen wil Göncz met de leiders van de andere politieke partijen overleggen.

Met de verkiezing van Boross geeft het MDF volgens waarnemers te kennen het beleid van Antall te willen voortzetten, eventueel tot aan de verkiezingen van volgend jaar. Hongarije kent geen vice-premier, maar Boross is al als interim-premier opgetreden tijdens de perioden waarin Antall door zijn ziekte uitgeschakeld was. Na Antalls dood en zijn benoeming tot waarnemend premier zei Boross dat zijn belangrijkste prioriteiten “stabiliteit, openbare vrede, de constitutionele orde en de tenuitvoerlegging van het regeringsprogramma” zijn. Sándor Lezsak, tot gisteravond waarnemend voorzitter van het MDF, noemde de verkiezing van Boross “een stem voor continuïteit, veiligheid en rust”.

Boross zelf zei gisteren geen onmiddellijke wijzigingen in de samenstelling van de regering te willen aanbrengen. “Ik denk dat er ernstige tijden op ons afkomen. Het is werkelijk van groot belang dat dit land rustig blijft tot het eind van de vierjaarlijkse regeerperiode, opdat het dan kan beslissen welke politieke krachten het zijn vertrouwen geeft voor de volgende periode.” Boross heeft inmiddels de steun toegezegd gekregen van de twee coalitiepartners van het MDF, de christen-democraten en de Partij van Kleine Boeren. (Reuter, AP)