Boete Akzo vanwege dumping VS

ROTTERDAM, 14 DEC. Akzo moet op de invoer van zijn slijtvaste aramidevezels in de Verenigde Staten voorlopig een heffing van 47 procent betalen. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van handel gisteren besloten naar aanleiding van een klacht van concurrent Du Pont, dat Akzo zich schuldig zou maken aan dumping van zijn produkt. Over de vraag of er werkelijk sprake is geweest van dumping door Akzo wordt in het tweede kwartaal volgend jaar een uitspraak verwacht.

Akzo en Du Pont bedienen samen 95 procent van de wereldmarkt voor aramidevezels, die gebruikt worden als versteviging in auto- en vliegtuigonderdelen die hitte- en wrijvingsbestendig moeten zijn, in kogelvrije vesten, in kunststof helmen en touwwerk. De vraag naar aramamidevezels neemt toe als vervangingsmiddel voor traditionele materialen als staal, aluminium, glas en asbest. Du Punt produceert de vezel in de Verenigde Staten onder de merknaam Kevlar. Akzo maakt de vezel in Emmen en verkoopt deze onder de merknaam Twaron.

Volgens Akzo heeft dit bedrijf zijn martktpositie in de Verenigde Staten ontwikkeld en vrije toegang tot de Amerikaanse markt gehad sinds april 1992 krachtens een wederzijdse licentie-overeenkomst tussen de twee concurrerende concerns. De klacht van Du Pont over dumping bedreigt nu de vrije Amerikaanse markt voor aramidevezels, zegt Akzo in een verklaring. Amerikaanse klanten zijn door de klacht potentieel in een nadelige positie komen te verkeren ten opzichte van concurrenten, omdat ze in de toekomst mogelijk niet meer vrij aramidevezels kunnen inkopen.

Hoewel Akzo “zeer bezorgd” is over het anti-dumpingonderzoek, voelt het concern zich gesterkt door de steun die het van zijn Amerikaanse klanten krijgt, en “meer dan ooit” houdt Akzo vast aan zijn streven aramidevezels verder te ontwikkelen. Vooruitlopend op een groei van de vraag heeft Akzo besloten 150 miljoen gulden te investeren in zijn fabriek in Emmen, om de produktie met 3.500 ton op te voeren tot 10.500 ton per jaar. In totaal heeft Akzo tot nu toe een miljard gulden in de ontwikkeling en produktie van Twaron geïnvesteerd. Met de huidige produktie van Twaron maakt Akzo een omzet van 300 miljoen gulden per jaar; de produktprijs is 50 à 60 gulden per kilo. Een woordvoerder van Dupont Europa in Genève wilde vanochtend geen vergelijkbare cijfers voor zijn concern openbaren.